Історія оцінить понтифікат Бенедикта XVI. Річниця зречення з Престолу Петра
  • Втр, 11/02/2014 - 13:13

«Я впевнений, навіть переконаний, що історія оцінить понтифікат Бенедикта XVI відмінно від того, що читаємо останніми роками, бо джерела зрозумілі і з них випливає виразно те, що він здійснив для Церкви», - заявив для Reuters архієпископ Георг Генсвайн. Як зазначено, особистий секретар Бенедикта XVI служить одночасно його наступнику у якості префекта Папського дому і з цього погляду є особою винятковою у Римській Курії, служачи двом Папам.

На питання про те, як Бенедикт XVI переживає річницю оголошення свого зречення зі Столиці Петра і про його стан здоров’я особистий секретар відповів, що Папа-емерит є в гармонії з собою і з Богом. Стан його здоров’я не викликає особливих проблем, але потрібно пам’ятати, що «він є особою у віці». Отже, фізично є особою похилого віку, але духовно – дуже життєздатним, дуже ясно сприймає реальність – ствердив архієпископ Генсвайн.

Наступне питання стосувалося трактування Бенедикта XVI через медіа, особливо закидів щодо його кардинальської і папської діяльності у справах найважчих злочинів розбещення неповнолітніх духовними особами. Особистий секретар Святішого Отця визнає, що по-людськи про це дуже боляче говорити, але те, що говорять медіа не відповідає фактам. Він зазначає, що мірою виконаної справи не є звіти медіа, лише те, що є слушним перед Богом і перед обличчям свої совісті. «Ми піддаємося оцінці історії, але точкою відліку є Бог і совість», - нагадав архієпископ Генсвайн. «Я впевнений, навіть переконаний, що історія оцінить понтифікат Бенедикта XVI інакше ніж те, що читаємо останніми роками, бо джерела зрозумілі і з них випливає виразно те, що він здійснив для Церкви», - заявив ієрарх.

Журналіст агенції Reuters запитав також про те, як виглядають дні Бенедикта XVI, про які він оголосив, що хоче жити «укритий від світу». Папський секретар сказав, що він насправді є далеко від світу, але у свій спосіб присутній у Церкві. Зараз його завданням, як він сам колись сказав, є допомога Церкві і своєму наступнику, Папі Франциску, через молитву. Це його перше і найважливіше завдання. А оскільки день має 24 години, то Папа-емерит читає, вивчає, веде листування, а також приймає відвідувачів. «Ми ходимо на прогулянки, молячись розарій, інколи також грає на фортепіано, усе те, що бажає людина у 86-річному віці.

Наступне питання стосувалося відносин Бенедикта з Франциском. Секретар Папи-емерита підкреслив, що з перших хвилин стосунки стали хорошими, а далі тільки дозрівали. Вони пишуть один одному, телефонують, запрошують один одного. Папа Франциск багато разів був у монастирі Mater Ecclesiae, а також Папа Бенедикт у Домі святої Марти. На багатьох рівнях ці стосунки є хорошими.

Журналіст зауважив, що кожен наступник після бл. Йоана Павла ІІ може «мати везіння» керувати Церквою після такого довгого понтифікату, переповненого новизною. Архієпископ Генсвайн з гумором зазначає, що це дуже суб’єктивне спостереження. Натомість, він сам переконаний, що Святий Дух обирає потрібного Папу у відповідний час. Це стосується як понтифікату Йоана Павла ІІ, так Бенедикта і Франциска. Після такого довго понтифікату Йоана Павла ІІ, який перші двадцять років на Престолі Петра був повний сил, а потім досвідчував багато страждань, які усі бачили. Папа Бенедикт був людиною, яка протягом 23 років перебував поруч з Йоаном Павлом ІІ, так близько не був жоден інший кардинал і, можливо, був найбільш довіреною особою і ефективним співпрацівником Йоана Павла ІІ. «Я не сказав би, що Бенедикт був нещасливий. Після 27 років понтифікату було б важко кожному наступнику», - сказав архієпископ Генсвайн.

Джерело: www.catholic-media.org