Кардинал Мюллер: ми не можемо відповісти на запит чотирьох кардиналів без вказівки Папи
  • Птн, 02/12/2016 - 11:43

Префект Конгрегації доктрини віри, кардинал Герхард Мюллер, зазначив, що він не буде відповідати на запит  чотирьох кардиналів щодо роз’яснення постсинодального Апостольського повчання Папи «Amoris Laetitia», допоки Папа Франциск не дасть йому вказівку це зробити.

В інтерв’ю «Kathpress news service», кардинал Мюллер сказав, що Конгрегація доктрини віри висловлюється від імені Римського Понтифіка і видає рішення «владою Папи». Тому не може відповісти чотирьом кардиналам поки Папа Франциск не дасть їм на це право. За його словами, Конгрегація не може втручатись в цю полеміку без згоди Папи.

Четверо кардиналів подали запит до Конрегації доктрини віри, однак їх лист був адресований Папі.

Кардинал Мюллер також зазначив, що повідомлення про «війну» у Ватикані стосовно роз’яснення папського документу є занадто перебільшені і відображають тенденцію ЗМІ, які розглядають церковні справи через призму політики. В той же час, він сказав, що для вірних важливо «залишатись об’єктивними і не піддаватись поляризації».

Стосовно найбільш суперечливого питання у «Amoris Laetitia» - чи можливо допустити до Причастя розлучених і поновно одружених католиків – кардинал Мюллер не дав прямої відповіді. Однак він послався на директиву Конгрегації доктрини віри від 1993 року, в який тогочасний кардинал Йозеф Ратцінгер відкинув пропозицію німецьких єпископів дозволити розлученим парам у певних випадках приступати до Причастя.

Кардинал Мюллер сказав, що «Amoris Laetitia» слід читати у світлі попередніх папських документів, і що незмінність подружнього зв’язку має бути «непохитною основою» кожної душпастирської стратегії. Він також додав, що Папа Франциск прагнув допомогти парам «знайти шлях, відповідний Божій милостивій волі».