Кардинал Мюллер: на початку «клерикалізм» був бойовим гаслом противників Церкви та масонів
  • Пон, 12/06/2023 - 15:16

«У XIX та XX століттях «клерикалізм» був бойовим гаслом ліберальних, комуністичних і фашистських противників Церкви. Французький масон і політик Леон Гамбетта (1838-1882) виголосив гасло: «Clericalisme, Voicie l’ennemi” – клерикалізм, оце ворог»,- пише на сторінках книги «Істина. Звіт про стан Церкви» кардинал Герхард Мюллер.

Єрарх зазначає, що в ті часи такого типу гаслами і нападами намагались втерти людям в голови фальшиве переконання, що Церква не може бути духовним авторитетом, бо використовує релігію для політичних цілей. «Був намір стерти зі свідомості, що вона може супроводжувати людину у просторі й неосяжності духу й існування, відкриваючи перед нею простір, який, залишаючись поза світовою гонкою за силою і земними благами, веде до вищої реальності. Не враховувалось те, що Церкві залежить на поєднанні людини з Богом чи на проповідуванні вже існуючого примирення грішників з Богом», - пояснює він.

Німецький єрарх звертає увагу на те, що поняттям «клерикалізм» тоді хотіли скласти враження, начебто Церква не була нічим іншим як спраглим за владою картелем, якому ішлося про земні впливи, маніпуляції та задурювання людей, щоб збирати в них гроші.

«Світський і клерикальний антиклерикалізм є настільки плиткий, що не бачу причин, щоб ще більш словесно прикрасити цю фразу. Таким є фон гасла «клерикалізм», яке зараз витягнули із сховку, щоб відвернути увагу від правдивих причин сексуальних зловживань неповнолітніми. Оскільки, як каже статистика, 80% жертв становлять молоді хлопці, то винними є гомосексуальні зловмисники, яким не можна дозволити уникнути відповідальності як ймовірним жертвам гомофобних упереджень. Тут не йдеться про моральну оцінку гомосексуалізму, але про факт сексуального зловживання переважно чоловічої, але й також жіночої молоді,- наголошує кардинал Герхард Мюллер.