Кардинал Паролін: разом долати виклики, що стоять перед Середземномор’ям
  • Птн, 22/09/2023 - 15:45

У традиційному з нагоди Апостольських подорожей інтерв’ю для Ватиканських медіа, Державний Секретар Святого Престолу напередодні візиту Папи до Марселя пояснив його мотиви та завдання.

Необхідно, щоб Європа якнайшвидше досягла порозуміння щодо Пакту про міграцію та притулок. На цьому наголосив кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, в інтерв’ю для ватиканських медіа, даному напередодні Апостольської подорожі Папи Франциска до Марселя на закриття «Середземноморських зустрічей», які від 18 до 23 вересня зібрали в цьому французькому портовому місті єпископів і молодь з країн середземноморського та чорноморського регіонів, а також мерів з портових міст.

Об’єднати зусилля всіх

Відповідаючи на запитання про те, що саме Єпископ Риму хоче принести їх учасникам, кардинал Паролін нагадав, що «Середземноморські зустрічі, в контексті, який майже унікальним чином об'єднує різні території, народи, історії та релігії, сприяють єдності перед обличчям спільних і вирішальних викликів для майбутнього, яке, хочемо ми того чи ні, або буде спільним, або його не буде, про що неодноразово нагадував нам Папа». «Я вважаю, – сказав він, – що Святіший Отець бажає засвідчити в Марселі цей дух згуртованості та конкретності. У Середземномор'ї зараз переважають дебати, пов'язані з питанням міграції, де, окрім труднощів, постає саме необхідність вирішувати проблеми разом і з далекоглядним баченням, а не лише як надзвичайні ситуації, до яких кожен намагається підійти, керуючись власними інтересами».

Кризи – це не випадковість, а наслідок певних рішень

Ділячись думками про те, якими повинні би бути конкретні кроки, щоби пробудити міжнародну спільноту, привертаючи увагу до проблем людей, яких війни, бідність і насильство змушують залишити свою країну, Державний Секретар Святого Престолу підкреслив, що ми не повинні забувати про те, що війни, бідність і насильство – це наслідки вчинків і рішень тих, хто чинить насильство, розпалює конфлікти та приймає політичні рішення, які не мають на меті спільне благо. «Отже, перший крок – це взяти на себе відповідальність за рішення, які ми щодня приймаємо вдома, в сім'ї, серед друзів, на роботі, в школі, в суспільстві та в уряді. Бо кризи не є випадковими, вони є питанням особистого та колективного вибору. Я б сказав, що існує потреба в наверненні, як відправній точці для позитивних політичних пропозицій, інвестицій та соціальних проектів, спрямованих на побудову культури любові та братерського суспільства, де люди не змушені втікати, а можуть жити в мирі, безпеці та процвітанні», – пояснив він.

Державний Секретар Святого Престолу також наголосив на тому, що ті, хто допомагає мігрантам, не повинні залишитися наодинці з цим викликом, вони потребують «солідарності на національному і міжнародному рівнях». «Наразі на політичному рівні обговорюється не один план дій. На думку спадають як різні проекти розвитку в Африці, так і новий Пакт про міграцію та притулок. Консенсус щодо Пакту необхідно знайти якнайшвидше. Всі європейські країни повинні взяти на себе відповідальність за ситуацію в Середземномор'ї, разом», – наголосив очільник ватиканської дипломатії.

«Мозаїка надії»

Відповідаючи на запитання про свої очікування від зустрічі, кардинал Паролін вказав на її тему, що звучить: «Мозаїка надії». За його словами, ці слова чудово підсумовують сподівання. Адже йдеться про те, щоб наново оживити надію в період, коли панує атмосфера великої нечутливості та байдужості, й для цього потрібна співпраця й добра воля. «Я маю на увазі явище міграції, а також виклики миру, кліматичні зміни, боротьбу з голодом... У цьому сенсі зустріч у Марселі, завдяки спільній праці церковних і громадських лідерів, дає можливість конкретним чином сприяти поширенню надії», – пояснив він.