Кардинал Паролін: Ватикан бажає відновити угоду з КНР
  • Срд, 24/04/2024 - 11:33

Святий Престол має намір відновити угоду з комуністичним Китаєм про призначення єпископів восени цього року, зазначив кардинал П'єтро Паролін.

Відповідаючи на запитання LifeSiteNews, Держсекретар Ватикану сказав, що Святий Престол сподівається на відновлення угоди з Китаєм. «Ми також ведемо діалог з нашими китайськими співрозмовниками на цю тему, - сказав найближчий помічник Святішого Отця. Очікується, що це може статися втретє у вересні або жовтні цього року.  Згідно із неопублікованою угодою, Ватикан визнає затверджену державою Церкву в Китаї і дозволяє Комуністичній партії Китаю (КПК) призначати єпископів. Папа Римський зберігає право вето, хоча на практиці саме КПК контролює призначення номінантів.

У липні 2023 року кардинал Паролін захистив таємний характер угоди, вперше укладеної в 2018 році, заявивши, що «текст є конфіденційним, оскільки він ще не був остаточно затверджений». Він зазначив, що вона передбачає принцип консенсуальності рішень, що стосуються єпископів, і була укладена завдяки довірі до мудрості і доброї волі всіх. Державний Секретар Святого Престолу у своїх коментарях у липні минулого року захистив угоду як необхідний засіб діалогу з комуністичною владою Китаю.

У листі до китайських католиків 2018 року, присвяченому угоді, Папа Франциск описав її як таку, що відкриває «нову главу для Католицької Церкви в Китаї». Однак католицьке духовенство, борці за свободу і китайські експерти піддали угоду широкій критиці. Почесний єпископ Гонконгу кардинал Йосиф Чень назвав її «неймовірною зрадою». Китайська комуністична влада продовжує переслідувати католиків, які не інтегрувалися в структури так званої «патріотичної Церкви», яку вона визнає, пише КАІ.