Кардинал Сара закликає єпископат США боротися з «практичним атеїзмом»
  • Срд, 19/06/2024 - 10:18

У всьому світі Церква повинна боротися проти «практичного атеїзму», - сказав кардинал Роберт Сара у своєму виступі перед американською аудиторією. 

Колишній префект Конгрегації Божого Культу і Дисципліни Таїнств зазначив, що хоча кілька десятиліть тому супроти віри виступала ​​марксистська ідеологія, яка заперечувала існування Бога, сьогодні більшу загрозу становлять натуралізм і байдужість – які навчають людей жити згідно власної примхи – так, наче Верховного Законодавця немає… Їхня позиція в Церкві починає домінувати навіть у Ватикані, – попередив він.

13 червня Католицький університет Америки у Вашингтоні приймав відомого африканського священника - кардинала Роберта Сара. У промові до учасників зустрічі, організованої консервативним «NAPA Institute», він звернув увагу на велику боротьбу, яку має вести Церква проти «небезпечної хвороби», яка охоплює країни світу, інформує pch24.pl.

Вірус, який загрожує спасінню багатьох, як попереджає африканський кардинал, це дух «практичного атеїзму», який загрожує вбити західну цивілізацію. Найгірше, наголосив у своєму слові єрарх, що натуралізм дедалі сильніше впливає на церковних лідерів, спонукаючи їх адаптувати принципи віри до людських очікувань...

– Як часто ми чуємо від теологів, священників, богопосвячених осіб і навіть деяких єпископів чи єпископських конференцій, що ми повинні адаптувати нашу моральну теологію до міркувань, які походять лише від людей? – запитав священник. Тим часом, як він зазначив, «Церква, заснована виключно на людських рішеннях, стає людською церквою».

– Це не пряме відкидання Бога, а відштовхування Бога в сторону, – сказав кардинал про «практичний атеїзм», який стає все більш впливовим у Церкві. Його розширення призводить до «браку віри всередині Церкви», попередив він.

Інструмент «практичного атеїзму» полягає в тому, щоб «ставитися до Одкровення як до другорядного або принаймні так само, як до досвіду чи сучасної науки». – Ми бачимо такий підхід не лише в моральному богослов’ї, а й у літургії. Священні традиції, які служили Церкві впродовж сотень років, тепер представляються як небезпечні. Така зосередженість на горизонтальному вимірі замінює вертикальний, наче Бог був досвідом, а не онтологічною реальністю,- каже африканський кардинал.

– Скільки католиків відвідує щотижневу літургію? Скільки задіяно в місцевій церкві? Скільки живуть так, ніби Христос існує, чи ніби Він є серед наших ближніх, чи твердо вірять, що Церква є Містичним Тілом Христовим? Скільки священників відправляють Святу Літургію так, наче вони насправді «alter Christus» (...)? – запитав кардинал Сара. – Відповідь така: занадто мало, – нарікав він.

За словами кардинала, небезпечним вираження «практичного атеїзму» є, серед іншого, триваючий синодальний процес. – Смертельно небезпечно вважати всі голоси дійсними. Це призведе до какофонії голосів до рівня шуму, який, здається, зростає в наші дні. Як казав кардинал Ратцінґер: Віра, яку ми можемо встановити самі для себе, – це не віра, – зазначив єрарх.

Ключове значення у протистоянні цим тенденціям, на думку кардинала, має позиція єпископату США. – США не схожі на Європу. Віра тут ще молода і дозріваюча. Ця молода життєва сила є даром для Церкви,- каже він. За словами священнослужителя, пастирі Церкви Сполучених Штатів – це переважно єрархи, віддані Євангелії. Завдяки кращому доктринальному стану, єпископам, які є більш вірними Христові, і могутньому фінансовому становищу єпископат США несе велику відповідальність. Віра в Європі вмирає чи мертва і потребує прикладу – з таких місць, як США та Африка, де «немає повного відкинення католицької віри», підсумував кардинал Сара.