Католики Канади відчувають себе св. Томасом Мором
  • Срд, 28/02/2018 - 15:20

Католики в Канаді відчувають себе святим Томасом Мором. Вони не хочуть оголошувати війну законній владі, але водночас не можуть підписатися під тим, що суперечить їх вірі, – відзначає кардинал Томас Коллінз із Торонто.

Він висловився щодо полеміки, пов'язаної з новою формою подання заявки на отримання літньої стипендіальної програми. Вже багато років ними користуються численні католицькі благодійні організації. Завдяки державним грантам вони можуть залучати студентів на період канікул. Однак, цього року для отримання стипендії потрібно було задекларувати підтримання прав індивідуума, включаючи так зване репродуктивне здоров'я, тобто право на аборт.

Як сказав кардинал Колінз Ватиканському радіо, католицькі організації направили заяви без такої декларації. Це означає, що, найвірогідніше, вони не отримають ґрантів. Проте, Митрополит Торонто розраховує на те, що справа на цьому не закінчиться, оскільки багато канадців усвідомлюють, що ця анкета є прецедентом, який порушує конституційне право на свободу совісті.

"Вони вимагають, щоб ми заявили, що підтримуємо те, що суперечить нашій вірі. Не йдеться про декларацію, що ми дотримуємося закону, а про декларацію власних переконань. Ти повинен підтвердити, що погоджуєшся з правом на аборт і багато інших питань, які проблематичні для християн. Це ідеологічний тест. Ти не мусиш заявити, що, наприклад, не будеш використовувати ці гроші незаконним способом. Це я б зрозумів. Ти маєш задекларувати свою підтримку. Жодна влада не має повноважень проводити такі ідеологічні випробування. Ми ніколи на це не погодимось. Це неправильно. Це визнають навіть деякі про-абортивні групи. Вони кажуть: «Ми не погоджуємося з ними, але ми не хочемо, щоб їхні переконання трактувалися як критерій». Багато канадців, включаючи численних невіруючих, вражені цим брутальним втручанням, цим диктаторським ставленням уряду. До того ж без жодних причин. Чому вони це роблять? Я здивований", – сказав кардинал Коллінз в інтерв’ю Ватиканському радіо.

Кардинал Колінз запевнив, що Католицька Церква не піддасться фінансовому тиску уряду. Завдяки публічним стипендіям під час літніх канікул можна було реалізувати багато чудових проектів, цінність яких ніхто не ставить під сумнів. Проте, Церква цього не робитиме коштом власних переконань. "Ми шукатимемо інші джерела фінансування", – додав ординарій Торонто.