Кохання, хвороба, чи дар Божий?
  • Суб, 11/02/2017 - 22:20

У кожного із нас буває в житті такий момент, коли особа протилежної статі стає для нас більше ніж просто знайомим, другом, однокласником, одногрупником чи співробітником. Частіше за все, цей момент настає ще у шкільному віці, хоч іноді і набагато пізніше. Для кожного своє. Ще вчора він (вона) виглядали недоладно, в нього(неї) не було найновішої моделі телефону, одне вухо трішки більше стирчало від іншого, а сьогодні він(вона) просто ідеальний (на). Кожен рух нам виглядає так просто, невимушено і граційно, голос коханого (ї) звучить у наших вухах наче найпрекрасніша музика, якої не чув світ, кожен погляд для нас це ціле свято. Хочеться бігати і кричати, танцювати і співати, хочеться, щоб цілий світ знав про наші почуття. Нас переповнюють емоції.

Але часто саме такі прекрасні емоції стають причиною непоправної біди у нашому житті. Скільки суїцидів і вбивств засновуються на нерозділеному коханні, або ревнощах? Як це не сумно, але часто такі почуття є невзаємними, або ми боїмось признатись у них своєму обранцеві, адже він ідеал, а мені до ідеалу, як йоркширському тер’єрові до міс всесвіт. Часто ми самі собі боїмось признатись у тих почуттях, які щоразу виринають з глибин душі і наче хвиля накривають все наше єство. Немає нічого поганого у таких почуттях. Але їх потрібно тримати під контролем і старатись не давати їм керувати вашим життям. Часто можна почути, що романтичні стосунки діляться на стадії і т.д. але це зовсім так.

Безумовно стосунки можна поділити на стадії, але у кожного своя тривалість кожного із періодів, часто періоди об’єднюються, переплітаються, ба навіть місцями міняються. Скільки людей стільки й варіантів розвитку подій. Важливим є те, що любов, подружжя і взагалі всі романтичні стосунки не можуть базуватись виключно на тих найпрекрасніших почуттях. Адже емоції навіть найстійкіші не тривають вічно.

Любов повинна бути не почуттям, не емоцією, а вибором. Ми повинні чітко усвідомлювати, що в житті не завжди будуть тільки радість і щастя, не завжди буде все так, як би нам хотілось, і часто відсутні хепіенди. Ми повинні розуміти, що наш обранець не такий вже ідеальний, як нам здається. Він (вона) також людина, зі своїми переживаннями, проблемами, недоліками. І якщо пройшовши через всі труднощі зустрічань, ми вирішуємо віддатись своєму партнерові повністю, присвятити своє життя сім’ї, піклуванню про кохану людину і дітей, то нам доведеться миритись із тими недоліками і старатись виправляти свої. На початку стосунків людина не тільки старається виглядати кращою, а й прагне бути кращою ніж є насправді. Часто після кількох років спільного, сімейного життя можна почути: «Але ж він (вона) таким (ю) не був (ла)».  Нас ніхто не старається обманути, просто фізіологія кохання полягає у тому, що наш організм виділяє цілу купу всіляких гормонів  (ендорфінів, норадреналінів, допомінів...тощо) саме ці гомони і  відповідають за той емоційнемоційний  стан. Людина, бачить світ у рожевих окулярах. Всі проблеми здаються не такими вже й страшними. Хочеться турбуватись, кохати, дивувати. А коли емоції потрошку вивітрюються і ми опускаємось із хмар на землю, то починаємо розуміти, що не все так просто.

Кажуть, що найміцніша любов – це та, яка виросла із дружби. Насправді в цьому є немало правди. Адже дружба базується на взаєморозумінні, повазі, співпереживанні і взаємопідтримці. Якщо все перелічене мною приправити щирими почуттями ніжності, закоханості і любові, то вийде направду міцний фундамент для будівлі дому під назвою сім’я. Біблія дає нам прекрасний приклад двох закоханих, які зуміли об’єднати кохання, любов, дружбу, повагу і взаєморозуміння і пронести ці прекрасні почуття через ціле їхнє життя. Цими людьми є Ісаак і Ребека. Справді читаючи про їхню зустріч видно, що як Ісаак, так і Ребека відчували одне до одного саме кохання, ба навіть не просто кохання, а кохання з першого погляду. Вони змогли розвинути і виплекати те почуття. Вони створили міцну сім’ю і до самої смерті пронесли у своєму серці полум'я кохання.

Кажуть, ніби з часом кохання зникає, але якщо його плекати і підтримувати, розвиваючи в той же час любов,як вибір, то цілком можливо створити міцні стосунки, вгодну Богові сім’ю і не загубити ті прекрасні почуття, бо навіть виплекати їх у щось ще прекрасніше.

Дамян Вільчинський