Комунікація віри папи Франциска: відповідь на лист в’язня
  • Срд, 17/07/2013 - 10:46

Повага до людської гідності невіддільна від дотримання наступного принципу: необхідно, «щоб кожен ставився до свого ближнього, без винятку, як до свого “другого я”, зважаючи, насамперед, на його життя…»

Компендіум Соціальної Доктрини Церкви, п.132

 

Пато Фонтанет, засуджений до семи років через пожежу в нічному клубі в місті Буенос-Айрес, звернувся з листом до Папи в червні. Відповідь Папи: «Все пройде, будь сильний і молись за мене».

Так Папа Франциск відповів на лист, відісланий колишнім аргентинським співаком Патрісіо [Пато] Сантос Фонтанет, котрий був лідером групи Quase Justiça Social, і на даний час засуджений до семи років позбавлення волі у звʼязку з трагедією Cromañon, ця трагедія сталась під час дискотеки в Буенос-Айресі, в ході якої, через пожежу, загинули 194 людини через відсутність аварійних виходів у приміщенні.

Як і зазвичай Папа це робить, його лист-відповідь починається зі слів доброти та люб’язності, де він звертається до ув’язненого словами: «Пато, три дні тому я отримав листа, який ти мені надіслав, спасибі тобі за цей жест...». Новину про відповідь Папи опублікувала щоденна газета Буенос-Айреса El Clarin, взявши інтервʼю в Естефані Мігель – в однієї із учасниць музичної групи: «Цей жест Папи Франциска наповнив наші серця і дав мені сили у життєвій боротьбі за правду» – розповіла учасниця гурту журналістам – «Я прочитала увесь текст листа для свого ув’язненого друга Пато по телефону, і він був дуже здивований та зворушений, оскільки він ніколи не думав, що отримає відповідь від Понтифіка».

Лист Папи розділений на три частини. У першій частині, Святіший Отець написав: «Я хочу тобі сказати, що навіть перебуваючи на відстані, я є поруч з тобою та твоєю групою, вслуховуючись на відстані в те, що твій голос говорить. Я хотів би бути ближче для того, щоб супроводжувати тебе краще». Також він додав: «Я не даю тобі порад, тому що зараз немає ніякої необхідності в них: Ти людина, котра знає, що і як повинна робити. Я впевнений в цьому». Згодом в листі є заохочення: «Так, ти проходитимеш дні, які будуть переповнені дискомфортом, але не лякайся цього, бо це пройде, але май відвагу бути сильним».

«Коли ти станеш вільним, – завершує у своєму листі Папа – розраховуй на мене у всьому, чим зможу допомогти тобі. І знову прошу тебе, будь ласка, коли можеш – молитися за мене. З братньою любовʼю Хорхе (Франциск)».

Музикант на даний час знаходиться у психіатричному відділенні вʼязниці Езеїзи, в провінції Буенос-Айреса (Аргентина), де проходить курс психотерапії, щоб вилікуватись від депресії. Відповідь Папи прийшла в коричневому конверті із п’ятьма поштовими марками із зображенням Ісуса Христа.

Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і мир