Ліванські керівники чотирьох гілок ісламу: Ми засуджуємо напади на східних християн!
  • Нед, 21/06/2015 - 17:49

«Заради релігійних, гуманітарних та національних принципів ми засуджуємо напади на східних християн з релігійних причин. Ми засуджуємо напади на їхні будинки, села і церкви, тому що Мухаммед наказав їх шанувати і захищати». Ці слова читаємо у зверненні, яке підписали ліванські керівники чотирьох гілок ісламу: сунітів, шиїтів, алавітів і друзів.

Організатор їхньої зустрічі Мухаммед Саммак, який є співголовою Ліванського Національного Комітету Мусульмансько-Християнського Діалогу, сказав, що взаємини «мусульман між собою, як і між мусульманами і послідовниками інших релігій, повинні бути засновані на справедливості, поміркованості та повазі до різноманітності». Висловлювання ліванських мусульман мотивовані зростаючою загрозою для їхньої країни, що виходить від війни Ісламської держави в сусідній Сирії.

Сьогодні до Лівану прибули 1,1 млн біженців з Сирії, а ліванська Хезболла, чи шиїтські угруповання, борються на території цієї країни. Мусульманські священнослужителі стурбовані збільшенням сектантства і насильства в Лівані.

Під час Синоду Католицької Церкви мелькітського обряду, що триває в Айн Траз на півдні Бейрута Патріарх Антіохійський Григорій III показав дані, що «60 % ліванців думає про можливість еміграції, а 35 % уже чекають візи». Це означає, що не тільки християни хочуть залишити Ліван, але також мусульмани.

Єгипетські мусульмани також занепокоєні успіхами ісламістів. Президент Абдул-Фаттах Аль-Сісі, який в результаті перевороту отримав владу, провадить послідовну політику боротьби з мусульманським радикалізмом. Під його впливом найбільш авторитетний для мусульман-сунітів каїрський університет Аль-Азхар засудив злочини джихадистів. Останніми днями великий імам Аль-Азхар шейх Ахмад Мохаммед аль-Тайіб здійснив свій перший візит до Європи. Його запросила католицька спільнота св. Егідія. Під час цієї подорожі він зустрівся з керівниками різних Церков, щоб задекларувати волю співпраці та діалогу між мусульманами і християнами. «Взаємини між Сходом і Заходом дійшли до точки, яка загрожує жахливим конфліктом» – попереджає великий імам аль-Тайіб.

У понеділок, 15 червня, посольство Єгипту при Ватикані поінформувало, що президент Аль-Сісі запросив Папу відвідати Єгипет. При цьому наголосили на великому значенні, яке уряд Єгипту надає діям Папи Франциска задля миру на Близькому Сході. Раніше запрошення Святішому Отцеві послав також Патріарх Коптської Церкви Тавадрос II.