Митрополит молився разом із вихованцями Гімназії імені блаженного Климентія Шептицького
  • Пон, 29/05/2017 - 15:31

У п’ятницю, 26 травня 2017 року, Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, молився разом із педагогами та вихованцями львівської гімназії імені блаженного Климентія Шептицького.
 
Митрополит звершив Архиєрейську Літургію у храмі Різдва Пресвятої Богородиці (м. Львів, пр. Червоної Калини, 70) у співслужінні із сотрудниками парафії та звернувся до присутніх зі словом проповіді. Відтак Архиєпископ взяв побував на святковому концерті учнів гімназії з нагоди завершення навчального року.

Слово Митрополита Львівського у Гімназії ім. блаженного Климентія Шептицького

Ді 19,1-8; Ів 14,1-11.
 
Достойні учасники моління, насамперед, вітаю усіх вас в цій просторій церкві, в якій ми зібралися на молитву. Мотивом нашого зібрання: подякувати Богові за успішно завершений навчальний рік у гімназії ім. Блаженного Климентія Шептицького. Серед тих, хто закінчив навчальний рік є, також, випускники, які продовжать навчатися у вищих школах. Звичайно, що вас чекають екзамени, переживання, непевності тощо.
 
Уривок сьогоднішнього читання із Євангелія, пригадує слова Ісуса Христа, якими він звертався до слухачів: «Хай не тривожиться серце ваше! Віруйте в Бога, віруйте й у мене» (Ів 14,1). Ісус звертався до своїх учнів, щоб не сумували, не піддавалися смуткові. Він вказував на порятунок, коли людину огортає непевність, страх, тому  закликав до віри, щоби покладати всю свою надію на Бога. Добре розуміємо, що Бог дає життя й підтримує його в кожній людині. Коли Господь не підтримує життя людини, тоді вона відходить в інший світ, де починається незнане життя. Син Божий говорить про дім та житло у другому світі, повідомляючи, що таких жител багато, а, коли б забракло, то він легко приготує, тим доводить своє піклування про вічність людини. Цим не потрібно журитися. Необхідно упорядковувати своє життя згідно Заповідей Божих та святої Церкви, які настановляють християнський люд на практику любові Бога та ближніх. Кожній віруючій людині під силу практикувати гідне християнське життя. Очевидно, Господь дав людині вільну волю, право вибору, якого він не позбавляє особи, навіть тоді, коли вона керує свої зусилля проти Бога, ображає його словами, ділами чи внутрішніми зусиллями. А Господь бажає людині щастя, бо запевнює, що забере до себе тих, хто збереже віру в нього. Він говорив до своїх апостолів, які багато чого не розуміли, запитуючи про шлях, яким необхідно йти. Ісус сказав про себе: «Я - путь, істина і життя!...» (Ів 14,6). Господь назвав себе шляхом, по якому слід йти, що осягнути вічне життя, тобто, виконувати волю Небесного Отця. Він – істина і жодної неправди немає в ньому. Юдеї, які переслідувати Христа та бажали його вбити, а він про себе їм сказав: «… Хто ж того слави шукає, який послав його, той правдивий, і немає неправди в ньому» (Ів 7,18). Неправда несумісна зі словами Ісуса, немає місця в його житті. Він – життя, смерть не може запанувати над Господом. Він переміг її тоді, коли здавалося, що гріб прийняв його на віки. Воскрес третього дня, як володар, пан життя! Апостоли не посідали стільки духовної сили, щоб уважати Христа за Бога, були духовно малими. Коли зверталися до Ісуса Христа, щоб показав їм Отця, а він запропонував їм жити вірою і знати, що він в Отці, а Отець в ньому. Ісус – правдивий Бог, Син Божий, а Бог один, тому шукати Отця не потрібно, потрібна віра, яка навчає про одного Бога в трьох Особах: Отець, Син і Святий Дух.
 
Хай слова Ісуса Христа, якими він спонукував апостолів вірити йому, знайдуть належне місце в нашому серці та душі, щоб наша віра зростала! Звертаймося часто протягом дня  до Господа словами апостолів: «… Додай нам віри» (Лк 17,5).
 
Достойний отче директоре гімназії, вельмишановні вчителі, дорогі випускники, працівники цієї школи, шановні батьки та дорогі учні, прошу, прийняти щирі вітання у день закінчення навчального року! Хай Бог усіх благословить! Вступникам у вузи та інші навчальні заклади, бажаю успішно скласти екзамени й стати добрими студентами! Усі продовжуймо бути вірними дітьми Бога. Блаженний Климентію, виблагай у Бога всім чистого сумління та успішного здобування знання! 
 
 
  + Ігор
Митрополит Львівський, УГКЦ

 
 
26 травня 2017 р. Б. храм гімназії ім. блаженного Климентія Шептицького, м. Львів