МОЗ США закликало дозволити схрещування клітин людини і тварин
  • Пон, 08/08/2016 - 18:21

Національні інститути здоров'я (NIH) США оголосили про готовність зняти мораторій на введення стовбурових клітин людини в ембріони тварин.

МОЗ США запропонувало дозволити експерименти зі схрещування людських стовбурових клітин з ембріонами тварин. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Національного інституту здоров'я (National Institutes of Health, NIH). На думку представників NIH, подібні експерименти дозволять виробити нові шляхи для боротьби з такими хворобами, як хвороби Альцгеймера і Паркінсона.

За словами вчених, зміна мозку тварин шляхом введення людських клітин може допомогти впоратися з деякими невиліковними зараз захворюваннями. Починаючи з вересня 2015 року американським ученим було заборонено отримувати фінансування від Національного інституту охорони здоров'я США на дослідження, в яких стовбурові клітини людей додавалися б в ембріони тварин.

На химерах можна тестувати нові препарати, а навіть вирощувати у них органи для трансплантації. Але експерименти викликають етичні питання, саме з ними пов'язано введення мораторію на фінансування урядом США. Однак наразі МОЗ США все ж пропонує зняти мораторій, продовжувати дослідження і організовує громадське обговорення з цього питання.

Зараз такі експерименти проводяться тільки в приватних лабораторіях на приватні гроші. В результаті подібних експериментів виникає химерний організм, що складається з людських і тваринних тканин. Заявки на дослідження, однак, будуть проходити додаткові етичні експертизи. Додавати людські стовбурові клітини до ембріонів тварин можна буде тільки на певних ранніх стадіях розвитку, а дослідження, в результаті яких у тварин можуть з'явитися людські репродуктивні клітини, як і раніше будуть заборонені. Для контролю за дослідженнями буде створено спеціальний комітет.

Є кілька основних причин, чому спочатку було накладено мораторій на подібні дослідження. На думку ряду вчених, в майбутньому можуть з'явитися тварини з мозком людини або людські організми з мозком тварин, що створить морально-етичні проблеми, оскільки у багатьох з'явиться бажання використовувати такі організми для пересадки органів. У заяві NIH в зв'язку з цим підкреслюється, що не можна допустити, наприклад, впровадження певних типів людських клітин в приматів - мавп і шимпанзе, оскільки такі тварини дуже тісно пов'язані з людиною.

Національні інститути здоров'я - провідна урядова установа, відповідальна за розробки в галузі медицини.