Насильство «Боко Харам» зробило біженцями понад мільйон нігерійців - дані «Карітас»
  • Суб, 28/03/2015 - 19:51

Більше мільйона нігерійців були змушені тільки за останній рік покинути рідні домівки, рятуючись від насильства бойовиків ісламістського угруповання «Боко Харам». Ці дані розповсюдила католицька благодійна організація «Карітас», яка проводить 26-27 березня в Римі зустріч, присвячену ситуації в Африці.

Однією з тем зустрічі є надання допомоги біженцям і особам, що рятуються від терору «Боко Харам», в тому числі і на території країн, суміжних з Нігерією.

«Сьогодні народ Нігерії переживає  важкі страждання, - говорить виконавчий директор «Карітас-Нігерія» священик Еварістус Бассей. - Наша організація, як і всі люди доброї волі, роблять все можливе, щоб допомогти людям ... Але скрута стає все гострішою».

У Нігерії і сусідніх з нею країнах - Нігері, Чаді та Камеруні - допомогу біженцям надає «Карітас» і місцеві католицькі єпархії. Більше 2500 осіб знайшли притулок в таборі при соборі св. Терези в нігерійському місті Йола, тисячі інших живуть прямо в будівлях церков по всій країні.

Крім ситуації в Нігерії на зустрічі в Римі обговорюється становище в Центральноафриканській Республіці, де в результаті збройного конфлікту біженцями стали 800 000 чоловік. У цій країні «Карітас» надає допомогу як християнам, так і мусульманам. Зокрема, нещодавно продукти харчування були передані 49 мусульманам, змушеним залишити своє рідне селище, рятуючись від насильства з боку одного з протиборчих угрупувань.

У ЦАР сформована «Релігійна платформа заради миру», в яку входять католицький архиєпископ Д'єдонне Нзапалаінга, протестантський пастор Нгерекоямне Гбангу і мусульманський імам Кобійє Лайяма.