«Не можемо сказати: "Я не хочу боротися", – бо це означає віддати себе в руки зла і програти»,- Глава УГКЦ у 127-й день війни
  • Птн, 01/07/2022 - 11:43

Християнське сумління кличе нас сьогодні стати на боротьбу із злом. Ми багато разів говорили, що війна в Україні має духовний вимір. І хоч би де ми жили, на сході чи заході України або в різних куточках земної кулі, чи ми українці, чи належимо до інших народів – ми всі, як християни, маємо покликання боротися із злом. Бути християнином означає поборювати зло, зокрема у своєму житті, у своєму серці. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час щоденного воєнного звернення у 127-й день війни росії проти України.

Ми дякуємо Господу Богу і Збройним силам України, зазначив Предстоятель, що дожили до цього ранку і бачимо світло денне, можемо втішатися цією можливістю стояти перед Божим обличчям і заглиблюватися в Боже слово.

«Найбільше сконцентровано війська і найбільш інтенсивні зіткнення відбуваються на Луганщині, довкола найбільшого міста області, Лисичанська, що сьогодні перебуває під контролем українського війська. Ворог нещадно обстрілює всі частини України, куди може засягнути своєю зброєю. Зазнають обстрілів міста і села, зокрема прикордонні, на Харківщині, Сумщині та Чернігівщині. Продовжується так званий ракетний тероризм. Росіяни ракетними обстрілами нещадно нищать сільськогосподарську, міську, державну інфраструктуру. Зокрема, вчора було зруйновано величезний склад зерна на Дніпропетровщині. Усе те, що може порятувати Україну, особливо в зимовий період, підлягає знищенню. Водночас росіяни жорстоко розправляються з усіма, хто хоче стати на захист Батьківщини», – розповів Глава Церкви про ситуацію на фронті.

Відтак Блаженніший Святослав запевнив у молитовній підтримці українських захисників, і всіх, хто постраждав від війни: «Ми тримаємо в молитві наших захисників, бійців, які в різний спосіб постраждали від війни, полонених, поранених і родини загиблих. Молимося за наших братів і сестер у Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Кривому Розі, Миколаєві та в інших містах і селах України, які сьогодні є під нещадним вогнем росіян».

У сьогоднішньому зверненні Глава УГКЦ звернув увагу на покликання кожного християнина – боротися зі злом. Він пригадав слова апостола Павла з Послання до ефесян, в якому той каже кріпитися в Божій силі і Його могутності та одягнутися у повну зброю Божу, щоб могти дати відсіч хитрощам диявола.

Отець і Глава УГКЦ підкреслив, що до духовної боротьби покликаний кожний християнин, і зазначив, що духовна боротьба має свої правила. Предстоятель запросив вірних застановитися над п’ятьми етапами боротьби людини із лихими помислами і нападом зла, які свого часу окреслив святий Іван Дамаскин.

«Він [св. Іван Дамаскин. – Ред.] говорить про те, що спочатку лиха думка приходить до нас як навіювання, спокуса, потім відбувається розмова з нею, далі триває внутрішня боротьба, потім, якщо ми піддаємося, здаємося злу, відбувається згода з гріхом і виникає пристрасть. Ми маємо усвідомити, що не можемо сказати: “Я не хочу боротися”. Бо це означає віддати себе в руки зла, злого духа, і програти», – пояснив Глава УГКЦ.

Архиєрей наголосив на гарній новині – 29 червня відбувся великий обмін військовополоненими. «Україна повернула 144-х своїх захисників, 95 із яких – захисники міста-мученика Маріуполя. Дякуємо Господу Богу за те, що ці герої, мужні хлопці повернулися назад додому. Найстаршому з них – 65 років, наймолодшому – 19-ть. Більшість із них важкопоранені, перебувають між життям та смертю і потребують догляду та лікування, – зазначив Глава УГКЦ і додав: – Але це приклад того, що Божа сила проявляється навіть у наших немочах, як каже апостол Павло, а сила є з тими, хто стоїть у правді і обстоює Божественну істину й творить добро».

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови захисників України! Боже, благослови і дай силу всім тим, хто поборює зло, і всім тим, хто шукає в Тебе, Господи, сили для того, щоб чинити добро! Зроби всіх нас доброчинцями в цьому світі силою благодаті Святого Духа!» – просить духовний лідер українців.