Непал після землетрусу: християн дискримінують при розподілі гуманітарної допомоги
  • Суб, 09/05/2015 - 20:50

Християн Непалу дискримінують при розподілі допомоги жертвам землетрусу, що стався в цій країні 25 квітня. Про це повідомило 8 травня швейцарське відділення неурядової організації «Open Doors», яка виступає на захист прав християн.

НВО посилається на непальського пастора Рамеша Бішта, який заявив, що в ході розподілу предметів першої необхідності християн часто просто ігнорували. «Я обурений тим, що протягом декількох днів ніхто з нас не отримав жодного кілограму рису від уряду чи від НПО, - говорить пастор. - Члени нашої громади діляться тим небагатьом, що у них залишилося, але всі магазини закриті, а нестача продуктів відчувається дуже гостро».

На християн, що становлять менше 3% населення Непалу, майже не звертають уваги, заявляє «Open Doors». Багато християн під час землетрусу втратили своїх рідних і близьких, але якщо їх церква не була офіційно визнана владою, вони стикаються при цьому з додатковими труднощами. «Коли помирає християнин, йому не знаходиться місця на кладовищі, - каже пастор Сундар Тхапа. - Нам доводиться поспішно й таємно, іноді навіть вночі, відносити тіла в джунглі й там ховати. Іноді нас помічають індуїсти і починають чинити нам перешкоди. Тоді покійного доводиться відкопувати і ховати заново, причому іноді - по три рази ...»

У деяких протестантських громадах Непалу богослужіння відбуваються по суботах, і саме в суботу, 25 квітня, стався руйнівний землетрус. Під час підземних поштовхів багато молитовних домів були повні, і десятки віруючих загинули або отримали важкі поранення.

Християнські громади, з якими вдалося зв'язатися «Open Doors», повідомили про 500 загиблих, проте це тільки попередні дані. Багато протестантських церков розташовані в горах і в приватних будинках, і відомостей про них поки що немає.