Нігер: в храмах, зруйнованих підпалами, знову звучать молитви
  • Пон, 17/08/2015 - 18:58

У Нігері поступово відроджуються з попелища християнські храми, які в період між 16 та 18 січня були спалені під час спалаху напруженості і протестів, викликаних публікацією карикатур на пророка Мухаммеда французьким тижневиком «Charlie Hebdo».

45 церков були спалені ісламськими екстремістами, загинули десять людей. Тепер, сім місяців потому, почалися реставраційні роботи і відродження святинь «місцевими засобами і завдяки щедрості багатьох християн і нехристиян». Про це в інтерв'ю для Радіо Ватикану повідомив архиєпископ-емерит Ніамеї монс. Мішель Картатегі.

Єпископ, зокрема, розповів про хід робіт в храмах, які найбільше постраждали від насильства: шість парафій в столиці і один в Зіндері, другому за величиною місті Нігеру, в єпархії Мараді. Для реконструкції католицьких святинь потрібні близько 3 мільйонів євро, призначені не тільки для відшкодування збитків від пожеж, а й для відновлення розграбованого і сплюндрованого. В даний час пожертвування покрили лише 30% від запланованих витрат.

В інтерв'ю монс. Мішель Картатегі зазначив: січневі події викликали глибоку тривогу серед християн, насамперед тому, що добрі відносини з мусульманськими громадами протягом багатьох років не давали приводу до напруженості або погроз.

За словами прелата, насильство останніх місяців стало результатом ісламського фундаменталізму, що виник не в Нігері, але за кордоном, а саме за рахунок іноземних фундаменталістських течій, у тому числі іноземних проповідників, які намагалися змінити менталітет людей. Безсумнівно, цьому також сприяла «Боко Харам», яка проголошує відмову від західного втручання «в африканські справи».

Монс. Картатегі зазначив, що «деякі форми західної демократії бажають нав'язати себе всюди, що викликає в Африці певну ворожість по відношенню до західних країн. Це пояснює 'виправдання' або, скоріше, толерантність до 'Боко Харам'».

Незважаючи на те, що антихристиянське насильство посіяло багато страху, віруючі католики, підкреслив архиєпископ-емерит, продовжують збиратися і беруть участь у богослужіннях, які вершаться на згарищах спалених церков. В даний час дві  єпархії Нігера  Ніамей і Мараді - повертаються до нормального життя.

У столичному місті архиєпископ Джальвана Лоран Ломпо, який протягом тринадцяти років був сподвижником монс. Мішеля Картатегі, продовжує роботу, розпочату попередником.