«Ніколи не покидайте Церкву»,- єп. Стрікленд пише листа до вірних
  • Чтв, 30/11/2023 - 14:15

Єпископ Джозеф Стрікленд, якого Папа Франциск нещодавно відсторонив від обов’язків в єпархії Тайлер, шт. Техас, написав до вірних листа. «Настав час, щоб усе, що зараз приховане, стало явним»,- йдеться у листі.

Єрарх описує, в який спосіб Ватикан застосував проти нього необґрунтовані репресії. На зустрічі із папським нунцієм йому зачитали перелік причин, через які його звільнено, хоча він так і не отримав жодного офіційного документу, що підтверджує його усунення. Попри численні прохання, йому навіть не надали перелік причин звільнення, зачитаний під час зустрічі, інформує pch24.pl.

«В обґрунтуванні, яке мені зачитали, як причину мого усунення не згадано про адміністративні проблеми чи погане управління єпархією»,- наголошує єрарх. – «Наведені причини, як здавалось, в переважній більшості пов’язані з тим, що я звіщаю Істину нашої католицької віри і з моїми застереженнями перед усім, що загрожує цій Істині (в т.ч. питаннями, порушеними на Синоді про синодальність)».

Серед причин, представлених від імені Папи Франциска, був також черговий закид (який був застосований і у справі репресованого єпископа Даніеля Фернандеса Торреса), наче єп. Стрікленд «не йшов поруч із своїми братами єпископами».

Відсутність так званої єдності з єпископами мала виражатись серед іншого в тому, що єрарх не впровадив у своїй єпархії motu proprio «Traditionus custodes», що обмежує доступ до Святої Літургії в римському обряді.

«Як пастир і опікун своєї єпархії, я не міг робити вчинків, про які я міг бути впевненим, що вони завдадуть кривду частині моєї пастви і позбавлять її духовних дібр, які Христос довірив своїй Церкві. Я підтримую свою діяльність, оскільки вона була необхідною, щоб обороняти мою паству та Святий Депозит Віри», - пояснює він у листі.

Як зазначив єпископ Стрікленд, його усунення мало також зв’язок із відсутністю толерантності до сексуальних зловживань. «Настав час, щоб усе, що зараз закрите, стало відкритим, а усе, що зараз приховане, стало явним», - пише він.- «Так направду виглядає, що вперше я потрапив на радари Ватикану, коли приховувались справи щодо покритого ганьбою, вже колишнього кардинала, Теодора МакКарріка, і скандали, пов’язані із сексуальним зловживанням у Церкві. Виглядає, що моїм головним злочином як тоді, так і зараз, і завжди, було винесення на денне світло того, що інші хотіли залишити в тіні».

«На жаль, зараз виглядає, що власне сама Істина, наш Господь Ісус Христос, є тим, що багато хто прагне приховати»,- додає він.

«Хоча я вже не маю єпархії, однак надалі залишаюсь єпископом Церкви, а також наступником апостолів і мушу надалі звіщати Істину, навіть якщо це вимагатиме жертвувати життям. Хочу сьогодні усім вам сказати: ніколи, ніколи не покидайте Церкву! Вона є Нареченою Христа! Вона зараз переживає свої страждання, а ви повинні рішуче стати під хрестом! Важливо, щоб ви кожної неділі і якомога частіше брали участь у Святій Літургії, проводили час на адорації, щодня відмовляли вервицю, регулярно приступали до сповіді і завжди звертались по допомогу до святих! Заохочую вас, щоб ви витривали, щоб в кінці могли сказати: «Я боровся доброю борнею, скінчив біг - віру зберіг»,- пише єп. Джозеф Стрікленд.

«Нехай вас благословить Всемогутній Бог і нехай наша Пресвята і Благословення Матір заступається за вас і вказує вам завжди на Її Божественного Сина Ісуса, як ми входимо в період Адвенту. Залишаюсь вашим покірним батьком і слугою», - завершив листа єпископ Стрікленд.