Німці повертаються до Католицької Церкви
  • Втр, 16/08/2016 - 14:41

Згідно з останніми статистичними даними, в Німеччині скоротилася кількість осіб, що залишають Католицьку Церкву, збільшилася кількість хрещень і вінчань - в порівнянні з 2014 роком, коли Церква в Німеччині втратила чимало віруючих через скандал сексуальних зловживань духовенства.

Вперше з того часу кількість німців, які заявили державним органам про свій «офіційний» вихід з Церкви, на 36 тисяч менша, ніж два роки тому. Католицька громада як і раніше знаходиться на першому місці за кількістю віруючих: 23,7 мільйона чоловік, тобто 29 відсотків усіх жителів країни. В цьому році 6,5 тисячі католиків знову приєдналися до Церкви. Це може бути наслідком того, що масовий відхід з Церкви був викликаний не зрілими роздумами, а емоціями, гнівом і гіркотою після скандалів.

Разом з тим зменшилася кількість парафій: тепер їх 10817, тобто на 96 менше, ніж у позаминулому році. Священиків також стало на 256 менше, і це викликано в першу чергу смертю літніх пресвітерів. Поряд з цим зросла кількість постійних дияконів, які беруть на себе все більше пастирських і адміністративних функцій. Збільшилася також кількість хрещень (приблизно на 3000 в рік) і вінчань (на 140 в рік).

Кардинал Райнхард Маркс, президент Німецької єпископської конференції, коментуючи ці дані, додав, що серед віруючих зріс не тільки інтерес до Церкви, а й «активне прагнення до Таїнств», що набагато важливіше будь-яких цифр.