Німеччина: кардинала публічно критикують за напоумлення священника щодо благословення одностатевих пар
  • Чтв, 03/08/2023 - 17:48

Центральний Комітет Німецьких Католиків (ZdK) у понеділок публічно розкритикував німецького кардинала за те, що він офіційно попередив священника щодо благословення одностатевих пар в Архиєпархії Кельна.

CNA повідомляє про нападки Бірґіт Мок, віце-президента ZdK, на кардинала Райнера Марію Велькі з Кельна за те, що він застеріг отця Герберта Ульмана.

Зазначений священник провів “богослужіння благословення для всіх закоханих пар”, повідомила газета Rheinische Post, яка також опублікувала фотографію літургійної церемонії з веселковим прапором на сходах вівтаря.

Мок із ZdK назвала це застереження “надзвичайно немислимим” і вказала на резолюцію німецького Синодального Шляху, в якій ідеться, що “всі люди рівні перед Богом, а людська гідність включає гендерну ідентичність і сексуальну орієнтацію”.

Мок, яка очолювала робочу групу Синодального Шляху з питань сексуальності, є рішучою прихильницею німецької публічної непокори Ватикану щодо благословення одностатевих зв’язків.

У недавній спробі подолати глибоке занепокоєння та зростаючий розкол німецькі єпископи та представники Римської Курії зустрілися у Ватикані 26 липня, щоби продовжити обговорення “теологічних та дисциплінарних питань, які виникли, зокрема, на Синодальному Шляху”.

Відповідно до спільної заяви Ватикану та Конференції єпископів Німеччини, зустріч відбулася в “позитивному та конструктивному кліматі” і супроводжуватиметься подальшими зустрічами.

До складу німецької делегації увійшли єпископи Ґеорґ Бетцінґ, Стефан Аккерманн, Міхаель Ґербер, Бертрам Майєр і Франц-Йозеф Овербек. Також були присутні генеральний секретар єпископської конференції Беате Жіль і речник Маттіас Копп. З боку Ватикану взяли участь п’ять керівників департаментів і секретар, у тому числі кардинал Луїс Ладарія, префект Дикастерії Доктрини Віри, і кардинал Курт Кох, префект Дикастерії Сприяння Єдності Християн.

Німецькими єпископами, які висловилися на користь благословення одностатевих пар, є, зокрема Бетцінґ, глава Єпископської конференції Німеччини; мюнхенський кардинал Рейнхард Маркс; єпископ Оснабрюка Франц-Йозеф Боде; Єпископ Аахенський Гельмут Дізер; Єпископ Майнцський Петер Кольґраф; і єпископ Генріх Тіммереверс Дрезден-Мейсенський.

Єпископ Овербек з Ессена публічно заявив, що не вживатиме дисциплінарних заходів проти священників, які благословляли одностатеві пари.

Конгрегація Доктрини Віри (КДВ) опублікувала свою декларацію 15 березня 2022 року в офіційному документі, відомому як Responsum Ad Dubium («відповідь на запитання»). У відповідь на запитання: “Чи Церква має владу давати благословення зв’язків осіб однієї статі?» КВД дала відповідь: “Ні”. Конгрегація — тепер дикастерія — виклала свої аргументи в пояснювальній записці та супровідному коментарі.

У пояснювальній записці Ватикан зазначив: “Християнська спільнота та її пастирі покликані приймати з повагою та чуйністю осіб із гомосексуальними нахилами та знатиме, як знайти найбільш відповідні способи, сумісні з вченням Церкви, щоб проголошувати їм Євангеліє у його повноті”.

“У той же час вони повинні визнати справжню близькість Церкви — яка молиться за них, супроводжує їх і розділяє їхній шлях християнської віри — і сприймати вчення зі щирою відкритістю”.

Заява Ватикану викликала протести в німецькомовному католицькому світі. Кілька єпископів висловили підтримку благословення одностатевих пар, а деякі церкви вивісили прапори ЛГБТ-прайду, а група з понад 200 професорів теології підписала заяву з критикою Ватикану.

Негативні реакція спонукала єпископів в інших країнах висловити побоювання, що німецька Церква прямує до розколу.

Німецькі католики також критикували непокору щодо богослужінь іблагословення. Група “Марія 1.0” закликала єпископів країни об’єднатися з Римом перед обличчям протестів.

Говорячи про “розкольницькі тенденції” в Церкві в Німеччині, Гельмут Хопінг, професор догматичної теології Університету Фрайбурга, сказав CNA Deutsch, що деякі священники, які проводять благословення, “також відкрито виступають за відкриття таїнства шлюбу для одностатевих пар у недалекому майбутньому”.