#НіНенависті: Папа закликає шанувати гідність інших
  • Втр, 18/06/2024 - 23:33

У Міжнародний день протидії мові ненависті Папа Франциск нагадує про загрозу для людської гідності, пов’язану з поширенням неперевіреної інформації та закликів до ненависті.

 

«Збираючи воєдино неперевірену інформацію, повторюючи банальні та фальшиво переконливі промови, вдаючись до закликів до ненависті, ми не тчемо історію людства, а позбавляємо людину гідності. #NoToHate»

Пост такого змісту з’явився на аккаунті Святішого Отця в соціальній мережі «Х» 18 червня 2024 року, Міжнародний день протидії мові ненависті, який, починаючи від 2019 року, відзначається з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН як відповідь на зростання тенденцій ксенофобії, расизму, нетерпимості та інших негативних явищ, пов’язаних із розпалюванням ворожнечі. Цей день покликаний підвищити обізнаність про небезпеку мови ненависті та сприяти міжрелігійному та міжкультурному діалогу в боротьбі з цим явищем.

«Ткати» добрі історії

Про загрози, які несе мова ненависті, Папа Франциск згадував у своєму посланні на День суспільних комунікацій, що відзначався 2020 року. В своїх роздумах, зосереджених на темі розповіді, він писав, що «для того, аби не збитися з дороги, нам потрібно дихати повітрям добрих історій: історій, що будують, а не руйнують; історій, що допомагають віднайти коріння й силу для того, аби разом прямувати вперед». Однак, зазначав тоді Святіший Отець, «часто на ткацьких верстатах комунікації замість конструктивних розповідей, що зміцнюють соціальні й культурні зв’язки, створюються деструктивні й провокаційні історії, що руйнують і розривають тендітні нитки співіснування». У цьому контексті він наголошував, що неперевірена інформація, банальні та оманливі ствердження й заклики до ненависті «не тчуть людську історію, а позбавляють людину гідності».