Нова антикорупційна процедура у Ватикані – інститут інформаторів
  • Срд, 24/01/2024 - 16:20

У Ватикані оприлюднено норми, що діють у Святому Престолі та Державі-Місті Ватикані, які завдяки «інституту інформаторів» дозволяють повідомляти, також через спеціальну електронну пошту, про аномалії у використанні фінансових чи матеріальних ресурсів, порушення в тендерах та корупційні дії. Анонімні повідомлення не розглядатимуться.

У середу, 24 січня 2024 р., у Ватикані опубліковано правила щодо процедури подання скарг до Бюро Генерального аудитора. Процедура сприятиме поширенню обізнаності та використанню «інституту інформаторів» (англ. “whistleblowing”), передбаченого в законодавстві Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану. Це один з найефективніших інструментів боротьби з корупцією, передбачений, зокрема, Конвенцією ООН проти корупції, до якої Святий Престол приєднався в 2016 році.

Статут Бюро Генерального аудитора та Апостольська конституція “Praedicate Evangelium” передбачають, що Генеральний аудитор є одержувачем скарг на певні ситуації, пов’язані з аномаліями у використанні або розподілі фінансових чи матеріальних ресурсів, з порушеннями при наданні тендерів або при здійсненні транзакцій чи відчуженні, з корупційними чи шахрайськими діями. Процедура передбачає, що такі заяви можна подавати у письмовій формі, використовуючи спеціальну електронну поштову скриньку segnalazionianomalie@urg.va, або шляхом надсилання конфіденційного листа на ім’я Генерального аудитора. Можливі також усні скарги за бажанням особи, яка має намір подати таку скаргу: це можна здійснити під час особистої зустрічі або за допомогою відеоконференції з Генеральним аудитором.

Генеральний аудитор, зі свого боку, гарантує конфіденційність, нерозголошення та безпечність заяв інформаторів (whistleblower), а також гарантує, що інформація про особу інформатора може бути розкрита лише судовому органу тоді, коли останній вважатиме, що це необхідно з метою розслідування або судового розгляду.

Опублікована процедура роз’яснює, що скарги можуть стосуватися неправомірної поведінки, яка становить загрозу або шкоду для спільного блага. Натомість, такі заяви не повинні містити скарг особистого характеру, або претензій, які стосуються трудових відносин або відносин з вищим керівництвом чи колегами, для яких існують окремі процедури. У положенні також підкреслюється, що анонімні повідомлення не розглядатимуться.