Нунцій у Сирії: коли про війну забувають, настає гуманітарна катастрофа
  • Втр, 21/06/2022 - 10:32

Апостольський Нунцій в Сирії зі смутком констатує, що в той час, як Сирія зникла з радарів медіа, гуманітарна ситуація в країні погіршується.

Кардинал Маріо Дзенарі, Апостольський Нунцій у Сирії, прибув до Ватикану, щоб взяти участь у пленарній асамблеї ROACO (Ради організацій, які допомагають Східним Церквам), і в суботу, 18 червня 2022 р., його прийняв на аудієнції Папа Франциск. Після цієї зустрічі кардинал Дзенарі, який очолює дипломатичну місію Святого Престолу в Дамаску вже понад 13 років, розповів в інтерв’ю для Vatican News про ситуацію в країні.

Важка гуманітарна ситуація

«Сирія, – сказав він, – залишається однією з найважчих гуманітарних криз у світі. Вистачить згадати, що крім безлічі смертей, спричинених цим конфліктом, приблизно 14 мільйонів людей з колишніх 23 мільйонів населення, перебувають поза своїми домівками, поза своїми селами та містами. Приблизно 7 мільйонів – це внутрішньо переміщені особи, які іноді живуть під деревами чи в наметах серед негод. Минуло року була особливо сувора зима, особливо на північному заході, так що багато наметів обвалилися під вагою снігу. Мільйони біженців перебувають у сусідніх країнах».

За словами нунція, ситуацію погіршив початок воєнних дій у серці Європи. Питання відкликання санкцій стало ще проблемнішим, і це не дозволяє перезапустити економіку. Ситуація змушує молодь емігрувати, що ще більше підважує майбутнє, зокрема, християнських спільнот. Парадоксальним у країні з нафтовими запасами є дефіцит пального. І навіть отримавши певні кошти від благодійників, неможливо надати допомогу через відсутність благ першої необхідності.

Коли про війну забувають

Папа Франциск, скеровуючи цими днями думку до України, що страждає від наслідків військової агресії, неодноразово звертався із закликом не забувати про війну і про страждання людей, як також не забувати про інші війни, що тривають у різних частинах світу, «не звикати» до війни. До чого призводить таке забуття та звикання можна побачити на прикладі Сирії.

«Вона зникла з радарів міжнародних медіа. Не тільки через війну в Україні, бо перед тим були Covid та фінансова і банківська криза в Лівані, що завдала важкого удару по Сирії, оскільки всі, також і Церкви, що отримували гуманітарну допомогу, тримали гроші в ліванських банках», – пояснив кардинал Дзенарі, вказавши також на те, що зменшилася допомога від християнських гуманітарних агентств, «які не перестають займатися Близьким Сходом, але очевидно, що тепер нагального реагування вимагає ситуація в Україні».

Чи після 12 років війни у міжнародної спільноти не виникло «звикання»? «Західні країни, які можуть допомогти, мають кризу в себе вдома, їхня допомога Україні, правдоподібно, є більшою, як також політична увага. Близький Схід же перебуває в зоні турбулентності, що триває роками… Сирія, зокрема, є справді пошматованою. На її території досі діють п’ять армій п’яти могутніх держав, які незгідні між собою», – зазначив Апостольський Нунцій у Сирії, підкреслюючи, що також і з політичної точки зору існує велика плутанина.