Папа богопосвяченим вдовам: свідчити, що сила Божої любові долає труднощі
  • Чтв, 06/09/2018 - 20:15

Приймаючи представниць згуртувань вдовиць, які після смерті чоловіка посвятилися служінню Богові та Церкві, Папа Франциск поділився думками про значення цього покликання для всього Божого люду

«Ваше посвячення Богові у вдівстві – це дар, який Господь робить Своїй Церкві, аби нагадувати всім охрищеним, що сила Його милосердної любові є дорогою життя та святості, що допомагає долати випробування та відроджуватися в надії та радості Євангелія», – сказав Папа Франциск, приймаючи у четвер, 6 вересня 2018 р., учасників паломництва до Риму, організованого «Товариством Пресвятої Богородиці Воскресіння» та «Спільнотою святої Анни пророчиці» – згуртуваннями вдовиць, які після смерті свого чоловіка посвятилися Богові й служінню в Церкві.

Відкриваючи нове покликання

Промовляючи до посвячених вдів, Святіший Отець, цитуючи Апостольське напоумлення «Amoris laetitia», зауважив, що вдівство – це «особливо важкий досвід». Однак, дехто виявляє вміння «із ще більшою посвятою виливати свою енергію на дітей та внуків», відкриваючи в «цьому вираженні любові» нову «виховну місію».

«Якщо все це є дійсним для більшості з вас, смерть вашого чоловіка привела вас також до розпізнавання особливого Господнього покликання та до відповіді на нього, посвятившись Йому з любов’ю і задля любові. Разом з вами складаю Богові подяку за вірність Його любові, яка поєднує кожну з вас, не зважаючи на смерть, з вашими чоловіками і яка покликала та посвятила вас у те, щоб сьогодні жити наслідуванням Христа в чистоті, послухові та убозтві», – сказав Папа, додаючи, що вони, таким чином, дають також свідчення того, що «завдяки Божій благодаті та підтримці служителів й інших членів Церкви» можливо «жити євангельськими радами, виконуючи власні родинні, професійні та соціальні обов’язки».

Особливий Господній дар

Назвавши посвячення у вдівстві особливим Господнім даром для Церкви, який нагадує про те, що сила Божої милосердної любові «допомагає долати випробування та відроджуватися в надії та радості Євангелія», Святіший Отець заохотив богопосвячених вдів «зосередити свій погляд на Ісусі Христі та розвивати особливі стосунки» з Ним, адже саме із серця, з’єднаного з Господом та зі слухання Божого слова «черпаємо мужність і витривалість».

«Зумійте також і ви, через ваше життя Святими Тайнами, свідчити цю Божу любов, яка є для кожної людини покликанням розпізнати красу та щастя бути любленими Богом. Єднаючись з Ісусом Христом, будьте закваскою світу, світлом для тих, які блукають у пітьмі та тіні смерті», – побажав Глава Католицької Церкви, заохочуючи жити це посвячення «з простотою та смиренням».