Папа Франциск: Церква – це вірний святий Божий люд
  • Чтв, 26/10/2023 - 15:20

У своєму вступному слові на початку засідання асамблеї синоду, що проголосувало «Лист до Божого люду», Святіший Отець підкреслив аспект вірності Божого люду та особливість передачі віри у взаємній співпраці між ієрархією Церкви та всіма вірними.

У середу, 25 жовтня 2023 р. побачив світ «Лист до Божого люду» від учасників першої сесії XVI Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів. На початку 18-го загального зібрання асамблеї, яка проголосувала цей лист, Папа Франциск звернувся зі вступним словом, описуючи Церкву як вірний Божий люд, який охоплює святих і грішних людей на дорозі до святості.

Непомильність Церкви, яка виражається у взаємодії всіх її членів

На початку Святіший Отець зауважив, що Ісус для своєї Церкви не прийняв жодної політичної схеми свого часу, яка стосувалась тогочасних релігійних груп, прийнявши традицію Ізраїлю: «Я буду вашим Богом, а ви будете Моїм народом». Однією з характеристик цього вірного Божого люду є непомильність у вірі (Infallibilitas in credendo). «Я пояснюю це так: коли ви хочете знати, у що вірить Свята Мати Церква, ви йдете до Учительства Церкви, тому що воно має повноваження вас навчати, але коли ви хочете знати, як вірить Церква, ви вдаєтеся до віруючого люду», – зазначає Папа. Він навів історію-легенду про те, як єпископи процесійно входили до Ефеського храму під час Вселенського собору, який проголосив догму про визнання Пресвятої Діви Марії Божою матір’ю. При вході до собору зібрані вірні хором повторювали «Богородиця», закликаючи ієрархію проголосити як догму цю істину, яку вже опанував Божий люд.

Жіноче обличчя Церкви

«Святий вірний Божий люд має душу, а оскільки ми можемо говорити про душу народу, ми можемо говорити про герменевтику, про спосіб бачення реальності, про усвідомлення», – вів далі Святіший Отець. За його словами, члени ієрархії Церкви походять з Божого люду та від нього отримали свою віру: «Пригадую собі ту щиру віру, що у тобі, яка перш була вселилась у твою бабуню Лоїду та у твою матір Евніку, а я певен, що й у тебе» (2 Тим. 1,5). У цьому контексті він наголосив на жіночому вимірі Церкви, яка є нареченою та матір’ю. «І тут я хотів би підкреслити, що серед святому вірного Божого люду віра передається діалектом, і, як правило, жіночим. І не лише тому, що Церква є матір'ю, і саме жінки є її найкращим відображенням (Церква є жінкою), але й тому, що саме жінки вміють чекати, вміють відкривати ресурси Церкви, вірного люду, які виходять за межі, можливо, з острахом, але відважно, і в хаосі дня, що починається, наближаються до гробу з інтуїцією (ще не надією), що там може бути щось живе», – зауважив Папа Франциск.

Клерикалізм затьмарює обличчя Церкви

Святіший Отець наголосив на вірності церковних служителів, щоб вони не ставилися погано до Божого люду, спотворюючи обличчя Церкви та перетворюючи її на супермаркет сакраментальних послуг. «Або Церква – це вірний Божий люд в дорозі, святий і грішний, або вона перетворюється на фірму різноманітних послуг. І коли особи, задіяні в душпастирстві, йдуть цим другим шляхом, Церква стає супермаркетом спасіння, а священики – просто працівниками транснаціональної корпорації. Це великий провал, до якого веде нас клерикалізм», – застеріг Наступник апостола Петра. На завершення він наголосив, що клерикалізм затьмарює і псує обличчя Господньої нареченої – Церкви, поневолюючи святий вірний Божий люд.