Папа Франциск на зустрічі з єпископами Східного Тимору - L'Osservatore Romano
  • Суб, 08/08/2015 - 08:35

Великі очікування в маленькій азіатській державі Східний Тимор пов'язані з датою 15 серпня, святом Успіння Пресвятої Діви Марії, яке цього року присвячене п'ятому сторіччю євангелізації країни. З цієї нагоди Папа Франциск направив послання ватиканському державному секретарю кардиналу П'єтро Пароліну, призначеному Папським легатом на майбутні святкування, які відбудуться в столиці Східного Тимору Ділі.

«Справедливо і доречно, щоб ця подія святкувалося належним чином», - підкреслює Папа Франциск в посланні, нагадуючи про «підприємливих місіонерів» домініканців, які з «мужністю здійснили довгу подорож», долаючи «незліченні труднощі» заради того, щоб принести цим людям Євангеліє .

В 1515 році домініканські місіонери дісталися в східну частину острова Тимор, колонізовану до того часу португальцями. Пізніше, після здобуття незалежності в 1975 році, Східний Тимор був окупований Індонезією, яка вже займала іншу частину острова. У країні почалися кровопролитні бої. Організація Об'єднаних Націй і міжнародне співтовариство висловили рішучий осуд жорстоких репресій Джакарти щодо мирного населення Лешті, в більшості своїй католицького. Однак це не дало результату. Ситуація змінилася, коли до влади прийшла адміністрація, контрольована ООН і що правила з 1999 по 2002 рік: саме тоді нарешті була проголошена Демократична Республіка Східний Тимор.

З тих пір, - нагадав Папа Франциск єпископам країни, прибулим торік у Рим з візитом «ad Limina apostolorum», - «з моменту довгоочікуваного і щасливого народження вашої вітчизни не бракувало хворобливих сюрпризів, пов'язаних з національним об'єднанням і з Церквою» . Католицька Церква Східного Тимору завжди нагадувала про «основи, необхідні для суспільства, яке хоче бути гідним людини і його трансцендентної долі».

Тому Святіший Отець рекомендував єпископам бути «критичною совістю нації, зберігаючи з цією метою належну незалежність від політичної влади в рівновіддаленій співпраці, яка залишала б їй відповідальність за загальне благо суспільства і за його розвиток». А Церкві, - зазначив Папа Франциск, - хай залишать «свободу проповідувати Євангеліє без купюр, навіть коли воно йде проти течії, захищаючи цінності, які вона отримала і яким вона повинна залишатися вірною». Це ті ж самі цінності, якими надихалися перші євангелізатори Східного Тимору п'ять століть тому.