Папа Франциск відвідав святиню єзуїтів у Римі
  • Пон, 29/09/2014 - 15:38

27 вересня 2014 року Папа Франциск відвідав головну єзуїтську святиню - римську базиліку "Іль Джезу". Візит був приурочений до 200-річчя відновлення Товариства Ісуса, яке 7 серпня 1814 р. здійснив Папа Пій VII, після більш ніж 40 років призупинення діяльності цього чину. Франциск помолився разом зі своїми братами молитвою Вечірні та звернувся до них з проповіддю. Він нагадав про часи, коли діяльність Чину єзуїтів була заборонена, а його члени вирішили не протистояти волі Божій з метою власного порятунку. Товариство Ісуса пережило ті важкі часи до самої глибини,  не зменшуючи покути: пережило приниження разом з приниженим Христом, в послусі.

Тодішні єзуїти - зауважив Папа, - з проникливістю дивилися на волю Бога, який рятує від егоїзму і марності. Вони віддали перевагу визнанню власних гріхів і не вважали себе жертвами. Тільки так, коли визнаються проступки, приходить розрада, переконаний він.  

Франциск підкреслив, що Товариство Ісуса залишилося вірним меті, заради якої було засноване: милосердю, єдності, послуху, терпеливості, євангельській простоті, справжній дружбі з Богом і повній довірі до Нього. Все інше - суєта, сказав Папа. На думку Святішого Отця, пам'ять про важкі часи є цінною для єзуїтів, бо чину була "дана благодать не тільки вірити в Господа, але й страждати за Нього".

Візит Папи Франциска в римський костел Пресвятого Імені Ісуса (Іль Джезу) був четвертим за час його понтифікату.