Папа: мучеництво блаженного Оскара Ромеро тривало і після смерті
  • Нед, 01/11/2015 - 21:43

Особистість монсеньйора Оскара Ромеро, вбитого 24 березня 1980 і прославленого в лику блаженних 23 травня цього року, була в центрі промови Папи Франциска до делегації з Сальвадору.

Мучеництву монсеньйора Ромеро - сказав Папа - передували страждання і гоніння. Але й після смерті його мучеництво продовжилося, оскільки монс. Ромеро був обвинувачено навіть своїми побратимами по священству і єпископству. Віддавши своє життя, він продовжив жертвувати його в цьому нерозумінні і наклепі.

«Це додає мені сил, - сказав Папа Франциск. - Тільки Богу все відомо, тільки Бог знає історію людей. Як часто в людей, які вже віддали своє життя, вже померлих, продовжують кидати найтвердіший камінь на світі: язик».

Монсеньйор Ромеро був добрим пастирем, сповненим любові до Бога і до братів, свідком Євангелія аж до пожертвування власного життя. І сьогодні кров численних християн, пролита по всьому світу, несе нам «надію на рясний урожай святості і справедливості».

Ми повинні бути готові, сказав далі Святіший Отець, померти за віру, навіть якщо Господь не всіх сподобляє цієї честі. «Віддати життя не означає тільки бути вбитими, - пояснив Папа. - Віддати життя, жити в дусі мучеництва, означає виконувати обов'язок в безмовності і молитві, - чесно виконувати обов'язок».

Мученики - це не просто «красиві образи», що прикрашають наші храми. «Мученик - це наш брат, сестра, які продовжують супроводжувати нас в таємниці спілкування святих і які, будучи в єднанні з Христом, не нехтують нашою земною мандрівкою, нашими стражданнями і муками».

Папа нагадав, що в недавній історії Сальвадору до мучеництва монсеньйора Ромеро додалося мучеництво інших братів і сестер, наприклад, священика Рутили Гранде. Всі ці люди - «скарб і тверда надія для Церкви і для сальвадорського суспільства».

Напередодні Ювілею Милосердя - зазначив Папа - приклад блаженного Оскара Ромеро стає для жителів Сальвадору «стимулом для оновленого звіщення Євангелія Ісуса Христа».

Папа побажав сальвадорцям, щоб справдилися надії блаженного Оскара Ромеро для цієї країни, щоб у ній припинилися страждання, ненависть і насильство, щоб Господь навернув всі серця і кожна людина «відчула себе викупленою і братом».