Папа у посланні на День бідних: дарувати увагу, молитву та знак любові
  • Чтв, 13/06/2024 - 14:36

У цьогорічному посланні до VIII Всесвітнього Дня бідних Святіший Отець підкреслює важливість бути солідарними з бідними, відкривати їм Бога, а також засуджує тих, хто спричиняє насильство через війни.

У четвер, 13 червня 2024 р., опубліковане послання Папи Франциска з нагоди VIII Всесвітнього Дня бідних, який відзначатиметься цьогоріч 17 листопада. У ньому Святіший Отець роздумує над словами із книги Сираха: «Мольба з уст бідного йде до вух Божих (Сир. 21,5), закликаючи, щоб завдяки розпізнаванню Христа в бідних, молитва стала способом розділити з ними їхні страждання.

Бог піклується про кожну людину, яка цього потребує

Папа зазначає, що одна з тем, якій Ісус бен Сирах, автор книги Сираха, присвячує найбільше простору, є молитва, що є також наслідком його особистого досвіду. «Дійсно, жодне написане про молитву не може бути ефективним і плідним, якщо воно не походить від тих, хто щодня перебуває в присутності Бога та слухає Його Слово, – пише він. – Бен Сирах заявляє, що він шукав мудрості з юності: “Ще юнаком, перш ніж піти в мандри, шукав я щиро мудрості в своїй молитві” (Сир. 51,13)».

У цих мандрах автор відкриває той факт, що бідні мають привілейоване місце в серці Бога, Який є уважним й турботливим Батьком щодо всіх. «Як Отець, Він піклується про тих, хто цього найбільше потребує: бідних, знедолених, стражденних, забутих... І ніхто не виключений з Його серця, бо перед Ним ми всі є бідними та потребуючими. Ми всі жебраки, бо без Бога ми були б нічим. Ми не мали б навіть життя, якби Бог не дарував нам його», – зауважує Святіший Отець. Тому він перестерігає перед хибним переконанням, що щастя здобувається тоді, коли топчуться права і гідність інших.

«Насильство, спричинене війнами, наочно показує, якою великою зарозумілістю керуються ті, хто вважає себе могутнім перед людьми, в той час як в очах Бога вони є жалюгідними. Скільки нових бідних породжує ця погана політика із застосуванням зброї, скільки невинних жертв! Але ми не можемо відступити. Господні учні знають, що кожен з цих “малих” має в собі обличчя Сина Божого, і наша солідарність та знак християнської любові повинні досягти кожного з них», – закликає Папа.

Служіння віри у допомозі бідним

Відтак Святіший Отець заохочує у рік, присвячений молитві, молитися разом з бідними. «Справді, найгіршою дискримінацією, якої зазнають бідні, є брак духовної уваги. Переважна більшість бідних має особливу відкритість до віри; вони потребують Бога, і ми не можемо не запропонувати їм Його дружбу, Його благословення, Його Слово, уділення Святих Тайн і пропозицію зростання й дозрівання у вірі. Преференції для бідних повинні, в першу чергу, перетворитися на привілейовану релігійну спрямованість», – підкреслює він.

У цьому контексті, за словами Папи, нам необхідне смиренне серце, «яке готове визнати себе убогим і нужденним». «Смиренна людина не має чим хвалитися і на що претендувати, вона знає, що не може покладатися на себе, але твердо вірить, що може звернутися до милосердної любові Бога, перед Яким вона стоїть, як блудний син, який повертається додому з покаянням, щоб прийняти обійми батька (пор. Лк. 15,11-24). – зазначає він, вказуючи на відповідність між убогістю, смиренністю та довірою: «Вбога людина, не маючи на що спертися, отримує силу від Бога і всю свою надію покладає на Нього. По суті, смирення породжує впевненість у тому, що Бог ніколи нас не покине і не залишить без відповіді».

Святіший Отець підкреслює, що Бог не забуває бідних. «У кожного з нас є досвід молитви, яка, здається, залишається без відповіді. Іноді ми просимо визволити нас від нещастя, яке завдає нам страждань і принижує нас, а Бог, здається, не чує наших благань. Але Боже мовчання не є відверненням від наших страждань, а радше словом, яке просить бути прийнятим з довірою, ввіряючи нас Йому та Його волі», – пише Папа.

Наслідувати солідарність Ісуса до останніх

За словами Святішого Отця, сьогодні Всесвітній День бідних став можливістю для церковної громади прислухатися до молитви бідних, усвідомлюючи їхню присутність і потребу. «Це сприятлива нагода для реалізації ініціатив, які конкретно допомагають бідним, а також для визнання і підтримки численних волонтерів, які палко присвячують себе найбільш потребуючим. Ми повинні дякувати Богові за людей, які стають доступними, щоб вислухати і підтримати найбідніших», – зазначає він. Папа зауважує, що бідні багато чому можуть нас навчити, адже в культурі, «яка ставить багатство на перше місце і часто приносить людську гідність на вівтар матеріальних благ», бідні вказують на те, що важливим для життя є щось зовсім інше.

Наступник апостола Петра пригадує свідчення кількох святих, серед яких – Матір Терезу з Калькутти, яка «віддала своє життя за бідних», для якої молитва була тим місцем, звідки вона черпала силу й віру для своєї місії служіння бідним. «Ми покликані за будь-яких обставин бути друзями бідних, йдучи слідами Ісуса, Який першим виявив солідарність з останніми», – заохочує Святіший Отець.