Парламент Шотландії починає роботу з легалізації евтаназії
  • Птн, 29/03/2024 - 17:43

У четвер до шотландського парламенту був поданий законопроект про т. зв. допомогу при смерті, що призначений для надання невиліковно хворим пацієнтам допомоги в самогубстві. У разі ухвалення Шотландія стане першою частиною Великої Британії, де ця процедура стане законною.

Відповідно до законопроекту, пацієнт може звернутися за допомогою в самогубстві, якщо він або вона відповідає певним критеріям:

- особа страждає на невиліковну хворобу і щонайменше двоє лікарів вважають її психічно здатною прийняти таке рішення,

- вона повинна бути старшою 16 років,

- проживати в Шотландії принаймні 12 місяців і

- повинна бути в стані самостійно прийняти смертельні препарати.

Найімовірніше, проект обговорять восени та винесуть на голосування наступного року. Правляча Шотландська національна партія оголосила, що не буде давати вказівок своїм депутатам з цього приводу і що вони голосуватимуть за совістю; Перший міністр (прем'єр-міністр) Хумза Юсаф, який є мусульманином, припустив, що, ймовірно, буде проти ухвалення проекту, пише pch24.pl.

Це вже втретє парламент Шотландії розглядає це питання. У 2010 році законопроект про «допомогу із покінченням з життям» був відхилений 85 голосами проти 16, а в 2015 році законопроект про допомогу в самогубстві був відхилений 82 голосами проти 36. Однак, згідно з опитуванням, проведеним у період з лютого по середину березня, за легалізацію т. зв допомоги в самогубстві виступають 78 відсотків жителів Шотландії.