Помер кардинал Едвард М. Іган
  • Птн, 06/03/2015 - 21:53

Учора в Нью-Йорку у віці 82 років через зупинку серця помер кардинал Едвард М. Іган, який у 2000-2009 роках керував місцевою митрополією. Як поінформував його наступник, кардинал Тімоті М. Долан, смерть наступила в резиденції кардинала, незабаром після обіду.

Майбутній кардинал народився 2 квітня 1932 р. в Оук-Парк, передмісті Чикаго. Він здобув освіту в духовній семінарії в Мунделейн, в штаті Іллінойс, і в Папському Північноамериканському колегіумі в Римі і там 15 грудня 1957 р. отримав священичі свячення. Наступного року, як доктор канонічного права, повернувся до Архиєпархії Чикаго, де був секретарем тодішнього митрополита кардинала Альберта Г. Мейєра.

У 1960 році знову опинився в Римі, цього разу як віце-ректор Північноамериканського колегіуму, і в той же час для того, щоб написати докторат у галузі канонічного права. Після повернення додому 1965 р. був секретарем наступного митрополита Чикаго, кардинала Джона П. Коді. Брав участь у численних зустрічах і теологічних дискусіях у США з іншими конфесіями.

У 1971 р. він знову приїхав до Ватикану – цього разу для роботи в Трибуналі Римської Роти; з 20 листопада 1972 р. став одним із суддів цього органу. Водночас викладав цивільне і кримінальне право при Трибуналі, а також канонічне право в Папському Григоріанському університеті. Активно брав участь у кількох конгрегаціях, а 1982 р. Папа Іван Павло II призначив його, разом з 5 іншими каноністами Ватикану, переглянути новий Кодекс канонічного права, який Святіший Отець підписав у січні наступного року.

1 квітня 1985 р. став допоміжним єпископом Архиєпархії Нью-Йорка.  22 травня цього ж року в Римі його висвятив префект Конгрегації у справах єпископів, кардинал Бернарден Гантен разом з Архиєпископом Нью-Йорка Джоном Дж О'Коннором. За 3,5 роки, 5 листопада 1988 р., Святіший Отець перевів його на посаду єпископа Бріджпорта. Там він добре розвинув єпархіальні школи, також для дітей з обмеженими можливостями, закликав до душпастирського життя іспаномовних католиків та народ Гаїті, приділяв багато уваги католицькій службі здоров’я.

11 травня 2000 р. Іван Павло II призначив його Архиєпископом Нью-Йорка, а на консисторії 21 лютого 2001 р. підніс до гідності кардинала. І тут він проявив себе як мудрий організатор церковного життя у своїй єпархії. Кількість зареєстрованих парафіян зросла на понад 200 тис. осіб, а кількість учнів католицьких початкових і середніх шкіл збільшилася приблизно до 15,4 тис. осіб. У 2006 р. розпочало мовлення цілодобове католицьке супутникове радіо. У квітні 2008 року приймав у своїй Архиєпархії Бенедикта XVI.

Виконував багато важливих функцій в єпископаті своєї країни, наприклад у комісіях у справах освіти і загальнолюдських цінностей, канонічного права, соціального забезпечення та  інші. Як кардинал, виступав на X Синоді єпископів на тему єпископського служіння в Церкві. Він був членом низки куріальних установ. 18-19 квітня 2005 р. взяв участь у конклаві, який обрав Папою Бенедикта XVI. 23 лютого 2009 р. подав у відставку з посади митрополита Нью-Йорка.

Після смерті кардинала Ігана Кардинальський колегіум має 226 членів, з яких право голосу мають 125 кардиналів, а понад 80 років має 101 кардинал. Найстаршим з них є зараз Архиєпископ-емерит К’єті й колишній секретар Івана XXIII, кардинал Лоріс Ф. Каповілла, якому 14 жовтня цього року виповнилося сто років. Наймолодшим є перший кардинал з Тонга, Соане Патіта Мафі, якому 19 грудня виповнилося 54 роки.