Префект Конгрегації віровчення про відносини до Папи
  • Втр, 01/03/2016 - 20:46

"Казками" назвав кардинал Герхард Людвіг Мюллер міркування, що у нього немає хороших відносин з Папою. В інтерв'ю німецькій газеті "Kölner Stadt-Anzeiger" префект Конгрегації віровчення сказав, що Франциск не є представником теологіі визволення; він, перш за все, пастир. Говорячи про програму ватиканських реформ один з керівників Римської курії зазначив, що це не якась революційна новинка, але продовження лінії попередників Франциска.

"Особливою є його харизма, з якою він здатний ламати блокади і тверді позиції", - зазначив кардинал і додав: "Це просто геніально". Свою роль поряд з Понтифіком він позначив, як "теологічну корекцію харизматичних поривів Папи".

Кардинал Мюллер виключив можливість допуску розлучених, що вступили в нові несакраментальні шлюби, до Святого Причастя. Він підкреслив, що цього не дозволяють слова самого Ісуса і їх католицька інтерпретація, що не допускає визнання другого шлюбу або другого партнера в ситуації, коли чоловік ще живий. Ватиканський ієрарх висловив розуміння заклопотаності Папи щодо людей, які живуть в умовах неврегульованих подружніх відносин і з цієї причини можуть віддалитися від Церкви. Він закликав цих осіб знайти "інші богословсько цінні і згодні з правом форми участі в церковному житті". "Причастя з Богом і Церквою існує не тільки через фізичне прийняття Святого Причастя", - підкреслив кардинал-префект.

Єрарх, коментуючи думку, що за певних умов може існувати можливість допуску розлучених, що вступили в нові несакраментальні шлюби, до Святого Причастя, сказав: "Тепер це можливо тільки тоді, коли пара живе разом, як брат і сестра, і живе в сексуальній абстиненції. З ласки Божої, це можливо".