Рим – проказа є суспільною проблемою
  • Птн, 10/06/2016 - 15:55

В Римі розпочався міжнародний симпозіум, присвячений людям, які інфіковані на хворобу Хансена, або на проказу.

Дводенна зустріч пов’язана з початком Ювілею Хворих, який вписаний у Рік Милосердя. Її організаторами є Папська Рада, Служба Здоров'я і Душпастирство Хворих, Фонд Милосердного Самаритянина, а також Фонд Nippon. Симпозіум підіймає проблему догляду за зараженими на цю хворобу людьми, з особливим акцентом наголошуючи на повазі їх гідності.

У розмові з Радіо Ватикану отець Даріуш Гєрс з ватиканської дикастерії здоров’я звернув увагу, що вперше на церковному форумі йде відкрита розмова про хворих на проказу, власне, у такому контексті.

"Ця конференція має важливе значення, тому що до сих пір залишається проблема щодо лікування людей, які страждають від прокази. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я на цю хворобу щороку хворіє біля 200 тис. людей. Саме тому, до цих пір вона залишається медичною проблемою. Проте ми хочемо звернути увагу також і на іншу річ. На сьогоднішній день, порівняно легко, завдяки новим методам, можна вилікувати таких людей.

Натомість залишається проблемою стигматизація, дискримінація, відторгнення таких осіб. У багатьох країнах навіть уряди не хочуть зауваживати їхню ситуацію. Парадоксально, але хворі на хворобу Хансена стають, так як у Старому Завіті, прокаженими, тобто відкинутими людьми. Отже на сьогодні проказа є суспільною проблемою. Наша конференція має на меті, перш за все, підкреслення гідності цих осіб. Папа римський із самого початку свого понтифікату говорить про людей, що живуть на периферії. І такою периферією є проказа" - сказав отець Гєрс.