Різдвяний обід для потребуючих
  • Птн, 09/01/2015 - 16:26

Спільнота Святого Егідія у Львові 7 січня привітала бездомних та бідних з Різдвом вже традиційним обідом з кутею, колядками і подарунками.
 
Різдвяний обід проходив у храмі Покрова Пресвятої Богородиці. Запрошення на обід отримали понад 250 людей вулиці та людей, які через важкі життєві обставини змушені просити милостиню на вулицях нашого міста. На свято прийшли різні люди з різними життєвими історіями та долями, але цього дня всі вони хочуть почуватися не самотніми, а в колі сім’ї та друзів.

Різдвяний обід розпочався з традиційної молитви перед трапезою та благословення Преосвященного Владики Венедикта, який привітав гостей та волонтерів цього Рідвяного свята. Опісля до присутніх звернувся з вітальним словом мер Львова Андрій Садовий.
 
Далі у церкві лунає коляда та усі приступають до частування за святковими столами. Меню – традиційне для «домашніх» людей, але вишукане для бездомних: кутя, борщ з пиріжками, гарнір з рибою чи котлетами,салати, м'ясні страви, пампухи, фрукти і солодощі. За традицією, за столами з бездомними сидять волонтери, більшість яких їх добре знають, а за кожним столом закріплений свій «офіціант». Це дає змогу створити домашню святкову атмосферу.
 
Багато безпритульних зізнається, що з Різдвом їх вітає лише Спільнота, і якби не цей обід, 7 січня було б для них таким самим днем, як і всі інші. Протягом частування учасників свята розважає місцевий вертеп. На завершення свята кожен гість отримує іменний подарунок з різдвяною листівкою і корисними речами (наприклад, шкарпетки, шарфи, рукавиці, засоби гігієни та солодощі).
 
Оскільки волонтери спільноти протягом року допомагають бідним, які приходять на обід, тут панує домашня, дружня атмосфера свята – здається, тут зустрічаються давні друзі, велика родина. Деякі бездомні на обід намагаються причепуритися, знайти чистий, навіть елегантний одяг. Свято завершується подячною молитвою та святковою колядою.
 
Довідка:

Уперше римська Спільнота Святого Егідія запросила бідних і бездомних із центрального району міста, Трастевере, на Різдвяний обід 25 грудня 1982 року. Тоді за столом зібралося 47 гостей. Так зародилася дуже хороша традиція і для інших Спільнот в усьому світі — святкувати Різдво разом із бездомними, хворими на СНІД, людьми з особливими потребами, в’язнями, літніми людьми зі старечих будників, із дітьми-сиротами, з іноземцями. Наприклад, на ювілейний, 25-й, Різдвяний обід, за приблизними підрахунками, зібралося понад сто тисяч бідних у 401 місті світу на п’ятьох континентах. А в Різдвяному обіді з бідними 2009 року в Римі взяв участь Папа Римський Венедикт XVI. Сьогодні Різдвяний обід, організований Спільнотою св. Еґідія, проходить у більше ніж 500 містах у 75 країнах, минулого року в обіді взяло участь 156 тисяч бідних.