Сенатор США: Окремі особи не мають релігійної свободи, а лише церкви
  • Чтв, 09/07/2015 - 00:06

Релігійна свобода, яку гарантує Перша поправка, стосується лише церков, а не окремих осіб, – заявила на національному телебаченні сенаторка зі США. Сенатор Теммі Болдвін – перша відкрита лесбіянка, обрана до Сенату США – говорила про рішення Верховного Суду у справі «Obergefell v. Hodges» в програмі телеведучого Стіва Корнацкі.

«Чи буде змушена пекарня пекти торт на весілля гомосексуальної пари?», – запитав ведучий. – «Як ви це вирішите?»

Болдвін відповіла, що Перша поправка не дала американцям права практикувати релігію поза межами церкви, синагоги чи мечеті. «Безумовно, там йдеться про те, що в релігійних інституціях є абсолютне право дотримуватись глибоких релігійних вірувань. Однак я не думаю, що це поширюється далеко за їх межі», – сказала вона.

Окрім того, сенаторка загадала про закон про репродуктивне здоров’я, виданий адміністрацією Обами, який зобов’язує роботодавців покривати страхові витрати працівників на контрацептиви, стерилізацію та абортативні пігулки. «Ми чули ряд аргументів, які переконували, що цей закон збільшує доступ до контрацепції», – сказала п. Болдвін. – «Чи повинен це вирішувати окремий фармацевт, релігійні переконання якого  керують тим, що виписувати в рецепті, чи ж в цьому контексті вже йдеться про те, що ці переконання виходять далеко поза межі церков і синагог до фірм та осіб країни?».

«На мою думку, існують чіткі межі, встановлені в інших контекстах, і ми повинні дотримуватись їх в новому контексті у всій Америці», – додала вона.

Така позиція суперечить принципу закону, що, відповідно до Першої поправки, окремі особи мають право вільно практикувати свою релігію.

Як прокоментував Томас Берг, професор права і громадської політики з юридичної школи при Університеті св. Томи, є ряд випадків, які продемонстрували, що Перша поправка  є індивідуальним, а не лише корпоративним правом. Що більше, певні позиції закону про репродуктивне здоров’я не відповідають нормам, встановлених у Конституції.

Фонд Бекета для релігійної свободи (The Becket Fund for Religious Liberty) вже виграв 28 позовів проти постанови ObamaCare, програвши лише шість.

Відповідно до постанови Верховного Суду, прийнятої в червні минулого року, за Актом віднови релігійної свободи релігійні установи та близько пов’язані з ними корпорації мають право на захист їх совісті.

Однак тоді судді не покликались на гарантії Першої поправки щодо релігійної свободи – «першої свободи», яку, як вважається, все більше і більше утискає адміністрація Обами. Президент риторично говорив лише про «свободу віросповідання», а консерватори вважають, що «вільне практикування» стосується і права американців практикувати свою релігію і в церкві, і поза її межами, в кожному аспекті їх життя, окрім окремих визначених надзвичайних умов.

У Акті віднови релігійної свободи йдеться про те, що уряд не може суттєво обтяжувати будь-яке релігійне вірування, не маючи в цьому свого інтересу.