Ще один священик викрадений в Сирії
  • Срд, 08/07/2015 - 20:18

Францисканець Зія Аззіз, настоятель католицької парафії в сирійському селищі Якуба, був викрадений ісламістами 4 липня. Парафіяни та побратими по ордену не втрачають надію на звільнення священика.

Як повідомили в францисканській кустодії Святої Землі, о. Зію захопили бойовики ісламістського угруповання «Ан-Нусра», що контролює регіон, де він служить. Священикові сказали, що з ним хоче переговорити емір місцевої бригади. Через деякий час двоє бойовиків були послані в парафію о. Зії, щоб взяти необхідні для священика ліки - францисканець страждає діабетом і рядом інших захворювань. На думку місцевих джерел, сам цей факт є добрим знаком, бо свідчить, що о. Зія живий і отримає можливість піклуватися своїм здоров'ям.

У той же час ніяких пояснень причин затримання священика ісламісти не дають.

О. Зія Аззіз, уродженець Іраку, два роки тому добровільно висловив бажання служити в сирійській провінції Ідліб, яка вже довгий час знаходиться під контролем джихадистів. Якщо більшість священиків і ченців покинули цей регіон при наступі ісламістів, то дві францісканські парафії - в Якубії і прилеглому селищі Кнайе - досі залишаються чинними. В регіоні як і раніше залишається кілька сотень католиків.

О. Зія завжди намагався дотримуватися аполітичності, зосередившись на душпастирській опіці  віруючих і на соціальній діяльності - зокрема, він активно допомагав біженцям-мусульманам, що знайшли притулок в християнських селищах.

У жовтні минулого року інший францисканець - о. Ханна Джаллуф, настоятель парафії св. Йосипа в Кнайе - разом з кількома парафіянами був також захоплений бойовиками «Ан-Нусра». Проте вже через кілька днів всі вони були звільнені. Цей прецедент дає надію і на звільнення о. Зії Аззіза.