Швейцарцям належить вирішити, чи згадувати Бога в Державному Гімні
  • Втр, 31/03/2015 - 20:30

30 березня жителям альпійської країни були представлені шість проектів нового гімну Швейцарської конфедерації. До 15 травня громадяни Швейцарії повинні будуть висловити свій вибір: за результатами голосування у списку залишиться три тексту. Одне з головних питань - чи захочуть швейцарці, щоб в національній пісні згадувався Бог.

Всього в конкурсі на кращий проект гімну брало участь 208 проектів, що надійшли з усіх чотирьох мовних районів Швейцарії - німецького, французького, італійського та ретороманського. На першому етапі журі у складі трьох десятків людей - політиків, діячів культури, представників Церков та громадськості - вибрали шість варіантів. Однією з умов конкурсу було представити текст, що виражає головні «швейцарські цінності», закріплені в преамбулі до конституції, яка починається словами: «В ім'я Бога Всемогутнього». Таким чином, питання про те, чи буде Бог явно згаданий в національному гімні, вельми насущне.

Ім'я Боже фігурує у двох з шести проектів, відібраних журі. У «варіанті B» говориться: «Боже, просвіти нас на шляху, на якому вже написані наші долі». А в «варіанті D» згадана «країна, яку захищає правиця Божа».

В інших чотирьох варіантах про Бога не говориться - їх автори вважали за краще оспівати красу природи, багатство культури, готовність допомогти іншим і навіть згадали мушкетерський девіз «Один за всіх, і всі за одного!».

Три тексти припускають використання нинішньої мелодії гімну, три інші були представлені на суд журі разом з новими мелодіями, які, однак, відповідають традиціям класичної хорової пісні.

До 15 травня швейцарці зможуть висловити свою думку про проекти гімну на сайті www.hymne.ch. За підсумками будуть відібрані три тексти - кращий з них буде визначений 12 вересня в ході фінального голосування, яке транслюватиметься в прямому ефірі національного телебачення.

Остаточне рішення належить зробити потім федеральній раді й парламенту Швейцарії. Не виключено, що депутати віддадуть перевагу референдуму з питання про гімн.