«Швидка допомога» Папи для бідних не має відпусток
  • Суб, 08/08/2015 - 08:22

 ««Швидка допомога» Папи Франциска працює на повну потужність і особливо в літній час», заявив Папський верховний елемозінарій монс. Конрад Краєвський, відзначаючи, що для милосердя не буває відпусток: служіння бідним триває без затримок.

22 вересня 2013 р. під час свого пастирського візиту в Кальярі Папа Франциск зазначив, що милосердна любов «не може зводитися до опікування та існувати для заспокоєння совісті»: тоді вона перетворюється в торгівлю і підприємництво. «Істинна  любов безкорисна, вона - життєвий вибір, спосіб життя, саме життя. Це шлях смирення і солідарності», іншого шляху любові не існує.

Ці слова Святішого Отця є орієнтиром для тих, хто присвячує своє життя бідним. Серед них - Служба Папських милостей, багато волонтерів-мирян, монахині  Матері Терези Калькутської, швейцарські гвардійці: всі вони несуть бідним милосердя Папи Римського.

Щодня душовими, побудованими поруч з колонадою ватиканського собору Святого Петра, користуються близько 140 бездомних. «У таку спеку зростає кількість бідних», - зазначив архиєпископ Краєвський. Кожен день, вже протягом декількох місяців, душові відкриті з 7 до 18 год.; в середу їх відкриття переноситься на 13.00, після загальної аудієнції, а в неділю, у зв'язку з Папською молитвою «Ангел Господній», душові для бідних закриваються на дві години. Постійні волонтери роздають комплекти особистої гігієни - рушник, мило, дезодорант, а також чисту зміну одягу. Тут також присутні перукарі, готові безкоштовно постригти нужденних.

«Влітку багато римських благодійних  їдалень не працюють, - зазначив монс. Краєвський, - тому ми виходимо щовечора і вирушаємо на вокзали Терміні або Тібуртіна, щоб принести їжу, яка купується на кошти, виручені від пожертвувань за пергаментні грамоти. Продукти закуповуються щотижня, а потім роздаються  найбільш нужденним. «Ми - «швидка допомога» Папи Римського, коли нас кличуть надзвичайні ситуації, - додав прелат. - Поспішаємо за першим викликом, як це сталося у випадку еритрейців в Романіні».
Тим часом, недалеко від Ватикану, поряд з вулицею Віа делла Кончіліаціоне і церквою Санто Спіріто-ін-Сассія, вже майже готовий притулок для бездомних. Робота наближається до завершення, і потім вся структура стане доступною тим, хто її потребує.

Така благодійність в стилі Папи Франциска: «милосердна любов не може бути нейтральною, стерильною, байдужою і тепло-холодною», - говорив Святіший Отець 15 лютого цього року на проповіді під час Літургії, звертаючись до нових кардиналів. - Милосердя заражає інших, надихає їх, змушує ризикувати і брати співучасть».