Сім’я убитого пакистанського міністра-християнина зустрілася з Папою
  • Суб, 30/08/2014 - 11:06

Мати й брат пакистанського міністра-християнина, котрого вбили через віру, зустрілися з Папою Франциском. Син 87-літньої Марти Шахбаз Бхаті був убитий у своїй країні, де, будучи католиком, він був частиною релігійної меншини. Зараз його сім’я намагається зберегти пам’ять про нього.

Паул Бхаті, брат Шахбаза Бхаті: «Папа був дуже зворушений. Він закрив очі, взяв маму міцно за руку й обняв її. Це говорить багато про що».

Його брат Шахбаз був пакистанським міністром і належав до релігійної меншості. Він рішуче виступав проти закону про богохульство, який передбачав кримінальну відповідальність і критикував іслам. У багатьох випадках закон діє проти людей. Він часто застосовується як особиста помста християнам та іншим меншинам. Шахбаз був убитий у 2011 році екстремістом-мусульманином. 

Паул Шахбаз зайняв посаду свого брата в уряді. Він стверджує, що насилля в Іраку та Пакистані насправді набагато складніше, ніж на перший погляд. 

Паул Бхаті: «Те, що відбувається в Іраку, Пакистані  та інших частинах світу не завжди спричинено релігією. Терористи використовують релігію, як засіб досягнення особистих цілей. У Пакистані я зустрічав хороших мусульман, котрі підтримували мене як міністра».

Одночасно він непокоїться про те, що радикальні мусульмани перетворять Пакистан у ще один Ірак, де переслідування й беззаконня беруть верх.

Паул Бхаті: «Це може статися, оскільки йдеться про терористів-мусульман, які також атакують й інші мусульманські меншини. Спершу нам слід визначити, що ініціює цю жорстокість, дискримінацію та поділ, і чому людей усе-таки вбивають».

Щоб запобігти цій ненависті, варто особливу увагу звернути на освіту та міжрелігійний діалог, зокрема серед молодших поколінь.

Паул Бхаті: «Коли діти виростають під впливом радикальної ідеології і їх оточують терористи-смертники, вони також стають жертвами насилля. Ми мусимо допомогти цим дітям».

Бхаті сказав, що він і його сім’я досі перебувають під загрозою насилля зі сторони екстремістів. Настільки, що він був змушений жити між Пакистаном та Європою. Паул Бахті стверджує, що не має бажання помститися за вбивство брата. Натомість він хоче продовжити справу свого брата —допомагати тим, хто не може захистити себе сам.