ССЕЕ: зустріч референтів єпископатів Європи у справах захисту довкілля
  • Нед, 16/06/2024 - 16:07

У Мюнхені під проводом владики Богдана Дзюраха відбулася зустріч відповідальних за екологічні теми в єпископатах, що входять до Ради Єпископських Конференцій Європи. Серед тем, які розглядалися – негативні наслідки війни для екології. Завершилася зустріч молитвою за мир в українському катедральному соборі.

Від 9 до 12 червня 2024 року в Мюнхені, Німеччина, відбулася зустріч єпископів та керівників комісії з охорони довкілля Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE). У зустрічі, що проходила в Баварській католицькій академії, взяли участь 31 представник єпископатів й експерти-доповідачі.

Зустріч, тема якої була: «Крик створіння як виклик, що спонукає до екологічного навернення», відкрив Преосвященний владика Богдан Дзюрах, Апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, голова Комісії ССЕЕ у справах соціального душпастирства та голова Відділу ССЕЕ з питань захисту створіння. Він наголосив, що «нашим великим завданням і покликанням є об'єднати зусилля для захисту і дбайливого ставлення до природи, нашого спільного дому, який Творець дав і довірив нам як місце для виконання нашої людської і християнської відповідальності». За його словами, саме пошуки відповіді на запитання про те, як найкраще взяти на себе і виконати цю відповідальність, будуть темою дискусій і молитов.

Протягом двох днів експерти з різних частин континенту виголошували доповіді на такі теми, як кліматичні зміни і виклик трансформації, пов’язаний з відмовою від викопного палива, навернення і екологічна трансформація, екуменічна співпраця в ділянці піклування про створіння, спадщина документів Папи Франциска «Laudato si’» та «Laudate Deum».

В другий день праці відбувся круглий стіл на тему: «Захист створіння і миру: ризики та шкода для людей і довкілля, спричинені конфліктами та війнами». Модераторами були владика Богдан Дзюрах, д-р Тебальдо Вінчіґерра з Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові та професор Вільям Барб'єрі, експерт з екологічної етики та етики миру з Католицького університету Америки. Відтак учасники представили національні звіти та поточну діяльність у єпископатах на захист створіння. Однією з центральних тем роздумів була необхідність поглиблення богословського розуміння євангелізації у поєднанні із захистом створіння.

Завершальними моментами зустрічі стали молитва за мир, яку владика Богдан Дзюрах очолив у катедральному соборі екзархату, та паломництвом до стародавнього монастиря в Бенедіктбоєрні біля Мюнхена.