Священник викупив пакистанські сім'ї з рабства
  • Втр, 26/12/2023 - 15:29

Нині Різдво також є святом визволення з рабства. За даними агентства Fides, нещодавно свободу отримали пакистанські сім'ї, яких викупив парафіяльний священником Пансари, розташованої поблизу Файсалабада. Про це повідомляє Vatican News.

У Пенджабі сім'ї потрапляють у рабство через бідність. Механізм простий: спочатку їм пропонують кредит, а потім, через те, що вони не можуть його повернути, їх змушують працювати у цегельнях кредитора.

“Ці сім’ї, багато з яких християни, змушені виробляти понад 1500 цеглин на день, аби погасити позики, взяті у власників печей. Але їм не кажуть, скільки вони заборгували, як довго вони мусять працювати і які відсотки за кредитами», – розповідає о. Еммануель Парвез, парох у Пансарі. Завдяки підтримці доброчинців він проводить акцію щодо викупу. «Коли нам вдається їх звільнити, ці люди переповнюються вдячністю до Богі і Церкви. Вони з ревністю беруть участь у літургії», – наголошує священник.

Як він пояснює, Адвент був для нього часом подорожей, адже йому потрібно відвідати 38 сіл. Там посеред мусульманської більшості живуть поодинокі християнські родини. Під час відвідин священника в одній із хат відправляється урочиста Євхаристія. «Це дуже інтенсивний момент близькості з Богом і братерства. Для них це великий дар Різдва, це присутність Еммануїла, Бога з нами», – наголошує пакистанський священник.

У самій Пансарі підготовка до свят відбувалася через спеціальну новенну, в якій кожного дня порушувалася інша тема. І не лише через коментар до слова і молитви, а ділом. Наприклад, у день опіки над хворими вірні відвідували хворих на парафії, а в день близькості з бідними роздавали допомогу потребуючим місцевим жителям. «В останній день ми відтворюємо Господнє Різдво, тож маємо пастухів, ангелів, фігури Марії та Йосипа зі справжніми вівцями, ослом і волами; і ми святкуємо Євхаристію, як святий Франциск у Ґреччо», – розповідає о. Парвез.