Свята Земля: очільники Церков закликають до миру і справедливості
  • Пон, 09/10/2023 - 12:33

На думку глав християнських Церков, у Святій Землі бракує справедливості та поваги до прав людини. Це та триваючий політичний конфлікт призвели до нинішнього насильства, йдеться у спільній заяві, опублікованій у неділю в Єрусалимі. Вони закликають працювати над тим, аби покласти край насильству та встановити справедливий і міцний мир, повідомляє ekai.pl.

“Будь-які дії, спрямовані проти цивільних осіб незалежно від національності, етнічної приналежності чи віросповідання, порушують основні принципи гуманності та вчення про любов до ближнього”, – йдеться у заяві.

Очільники Церков закликали сторони конфлікту негайно припинити насильство, яке зачіпає мирних жителів з обох сторін конфлікту. Вони заявили, що необхідно “взяти участь у щирому діалозі та шукати довгострокові рішення, які сприятимуть справедливості, миру та примиренню для народу цієї країни, який надто довго ніс тягар конфлікту”.

Від ранку суботи радикальний ісламський ХАМАС випустив приблизно 3000 ракет по Ізраїлю з сектора Газа; Бойовики ХАМАС атакували кілька ізраїльських міст і викрали мирних жителів. Згідно з повідомленнями ізраїльських телестанцій у неділю вдень, кількість убитих ізраїльтян зросла до 600. Більше 2 тисяч осіб отримали поранення. За даними палестинських джерел, Ізраїль у відповідь завдав авіаударів по цілях у секторі Газа, убивши понад 300 людей і поранивши майже 2 тисячі. Тривають ракетні обстріли та ізраїльські контратаки.

Кабінет Безпеки ізраїльського уряду в суботу ввечері схвалив указ про воєнний стан і пов'язаний із ним початок військових операцій, повідомила в неділю прес-служба ізраїльського уряду. Згідно з повідомленнями ізраїльської газети Haaretz, декларація Кабінету безпеки буде передана на затвердження відповідному парламентському комітету в понеділок, перш ніж вона буде оголошена в парламенті – Кнесеті.

Нинішня ескалація насильства сталася після тижнів напруженої ситуації на кордоні з Сектором Гази та на окупованому Ізраїлем Західному березі. За повідомленнями ЗМІ, ще до того, як почалися нинішні ракетні обстріли із Сектора Газа, з початку року під час атак Палестини загинули приблизно 27 ізраїльських цивільних осіб і троє солдатів. За цей же період у зіткненнях з ізраїльською армією загинуло близько 194 палестинців, у тому числі мирних жителів.