Святий Престол готує документ з реформи монашого життя
  • Нед, 03/08/2014 - 11:51

Святий Престол опублікує в найближчі дні документ про управління майном монахів, поінформував кардинал Жоао Брас де Авіс, префект Конгрегації у справах Інститутів богопосвяченого життя і Товариств апостольського життя. Папа наказав дикастерії зайнятися цим питанням.

Ситуація пов'язана із змінами, які відбуваються в посвяченому житті. З одного боку, створюються нові монастирі та спільноти, з іншого, інші спільноти "відмирають", заставляючи майно. Ще одним викликом є проблеми з утриманням шкіл і лікарень, які перебувають у власності монаших згромаджень. Це пов'язано, між іншим, з усе більш важкою співпрацею з державою. Бразильський кардинал заявив, що однією з головних цілей цього документа буде відновлення примату Євангелія, а не якогось капіталізму в управлінні монашою власністю.

Кардинал Брас де Авіс також оголосив реформи в інших областях посвяченого життя. Ведеться робота з вивчення та вирішення питання про взаємозв'язки між єпископами та монашими спільнотами. На прохання Папи підготовляється документ з клявзурових монастирів. Адже донині їх життя регулюється документом, який був вироблений ще перед II Ватиканським собором.

Глава дикастерії зазначив, що богоприсвячене життя сьогодні стикається з багатьма проблемами. Він визнав помилки, які були зроблені в після соборний період, але вважає, що нинішні труднощі ведуть не до смерті, а до очищення посвяченого життя. На його думку, існує потреба повного перегляду концепції влади та послуху. Адже не можна мати авторитарного підходу в цьому питанні.

На думку ватиканського єрарха, також вимагають перегляду відносини між чоловіком і жінкою. "Ми віддалилися невідповідним чином, так, що вже не знаємо один одного і не в змозі інтегрувати цінність іншої сторони. Ми - два абсолютно відокремлені світи. Потрібно знайти вищий світ, що дозволить нам дивитися в очі, але очима Бога, красивішим і реалістичним чином, у відповідності з керівними принципами Церкви", - сказав кардинал Брас де Авіс, який сам не є членом монашої громади, але належить до руху фоколярів.