«Там, де віє дух спільноти»
  • Нед, 19/04/2015 - 10:48

Такі слова стали гаслом зустрічі сестер монахинь з 13 по 17 квітня в одному з найбільш мальовничих місць України. Це був час інтенсивної молитви, слухання Слова Божого, конференцій та перебування у великій сестринській спільноті.

Зустріч згромадила сестер, що перебувають у постулаті, новіціаті, юніораті та їх наставниць із жіночих чернечих згромаджень з усієї України. Учасниць гостинно приймали у своєму монастирі в Кам`янці-Подільському (Хмельницька область) сестри уршулянки.   

Початком зустрічі стала Євхаристія, яку очолив місцевий єпископ ординарій Леон Дубравський. Владика підкреслив важливість молитви до Святого Духа, пошуку Божого Світла.

Разом з сестрами цю формаційну зустріч переживав о. Емануїл Сабадах OFM. Він служив сестрам звершуючи Євхаристію, у таїнстві Примирення та виголошуючи конференції. Разом із с. Хіацинтою Князєвою вони були модераторами цієї зустрічі.

Людина потребує іншої людини. Богопосвячені особи покликані до життя в спільноті сестер-братів. Цими днями сестри разом з отцем наново відкривали цінність спільноти. Адже, як підкреслив отець Емануїл «спільнота – ранить і лікує..., розкриває таланти особи і правду про неї..., і покликана бути віддзеркаленням Святої Трійці». Саме Свята Трійця є прикладом для будь-якої спільноти. «Хоровод любові Святої Трійці» спонукає нас віддавати себе і нашу любов нашим найближчим (співсестрам або співбратам).

Під час однієї з конференцій отець Емануїл підкреслив, що спільнота теж народжується від слухання Бога. «Слухання Бога – це молитва… Коли я слухаю Бога, я відкриваюсь на іншу людину». Сестри теж мали можливість слухати Бога під час щоденних медитацій, перебування перед виставленими Пресвятими Дарами. «Головна мета спільноти – бути при Бозі… Будь яка євангелізація і дія має починатися з того, аби бути поряд з Богом, слухати Його», - підкреслив під час конференції о. Емануїл.

Не бракувало також і часу для відпочинку у сестринській спільноті. Це і веселі вечори, і розмови за кавою-чаєм. Це була прекрасна нагода познайомитись та поспілкуватись сестрам більш-менш однієї вікової категорії різних згромаджень. Також це був корисний час для сестер наставниць, які могли обмінятись досвідом.

Несподіванкою стала зустріч сестер із єпископом Леоном, який запросив сестер на спільну молитву, а потім почастував морозивом. Тих, хто приїхав до Кам`янця-Подільського вперше, а також тих, хто мало що знав про стародавню історію цього історичного місця чекала екскурсія містом.

Хай Бог винагородить всім тим, хто організував цю зустріч та допоміг у її проведенні. Deo gratias!

Аліна Петраускайте, Католицький Медіа-Центр

Фото – Юлія Боримська