Тижневий огляд: життя УГКЦ (5 – 11 серпня)
  • Втр, 13/08/2013 - 00:51

З 5 серпня 2013 року нова інформація про життя Церкви (новини, анонси, інтерв’ю, авторські колонки, статті) буде розміщуватися на Інформаційному ресурсі УГКЦ news.ugcc.org.ua, створеному та підтримуваному Департаментом інформації УГКЦ. Попередній офіційний веб-сайт УГКЦ www.ugcc.org.ua оновлюватися не буде і пропонуватиме відвідувачам архівні відомості.

5 серпня 2013 року Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, відвідав василіанську обитель на Ясній горі. Візит відбувся з нагоди 276-ї річниці перенесення чудотворної ікони Матері Божої до Гошева.

Архиєрейську Літургію з Предстоятелем Церкви співслужили: владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, владика Тарас (Сеньків), Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, та численні священики.

9 серпня відбулося освячення телевізійної студії і офіційне відкриття інтернет-телебачення «Живе.ТБ». Проект існуватиме на добровільні пожертви. «Ми будемо просити про допомогу всіх, хто хотів би нам у цій справі допомогти. Про інтернет-телебачення мене запитували молоді люди у цілому світі. В Україні життя нашої церкви дуже активне, і ми не бачимо іншого способу, як донести цю інформацію», - сказав Блаженнійший Святослав

Живе ТБ. Перший прямий ефір (запис)

10 серпня 2013 р., у Львові на вул. Равській, 6 о 10.00 відбулося урочисте посвячення приміщення «Дому надії» для дівчат із соціально незахищених родин. У будинку зможуть проживати 22 дівчат віком від 15 до 23 років.

Урочистість освячення здійснили Високопресвященніщий Владика Ігор Возьняк, Митрополит Львівський та Преосвященний Владика Давид Мотюк, Єпарх Едмонтонський.

На свято прибули численні гості: меценати з Канади, священики, представники богопосвячених спільнот, представники міської владики, знайомі та добродії сестер.

Слово Митрополита Львівського під час освячення «Дому надії» у Львові

Також у цей день у мистецькій галереї Музею Івана Гончара керівник Відділу Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України Владика Михаїл Колтун відкрив виставку-конкурс образотворчого та прикладного мистецтва в’язнів «Преображення Господньою любов’ю».

Владика Михаїл, оглянувши кожну з робіт, зазначив під час урочистого відкриття, що цією виставкою «ми спілкуємося з Богом через в’язнів».

11 серпня  Божественною Літургією у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві, єпископи Української Греко-Католицької Церкви на чолі з Отцем і Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом (Шевчуком) розпочали Синод єпископів УГКЦ 2013 року. Говорячи про тему Синоду Глава УГКЦ зазначив, що центральною темою буде, як сьогодні «зробити зрячою сучасну людину, як нам ділитися вірою, як нам, віруючим ХХІ століття, провідувати Слово Боже в сучасній культурі».

Проповідь Блаженнішого Святослава на відкритті Синоду Єпископів УГКЦ

Під час першого робочого засідання Синоду Єпископів УГКЦ, що проходить у Києві, відбувся символічний акт. Владика Василь (Медвіт), Єпископ-помічник Донецько-Харківського екзархату, передав для Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві чашу і служебник, які використовував під час Літургії у спорткомплексі «Чайка» блаженний Папа Іван Павло ІІ. На той час владика Василь був відповідальним за будівництво Патріаршого собору.

 

Також до вашої уваги:

Спільне Пастирське послання  митрополита Андрея  та Єпископату Галицької Церковної Провінції з нагоди 950-літ[нього] Ювілею Хрещення Руси-України. 1938, липня 12,  Львів.

Наступної неділі, 18 серпня, Українська Греко-Католицька Церква планує освятити Патріарший собор Воскресіння в Києві. Його будували одинадцять років на кошти вірян УГКЦ. Церква принципово відмовлялася від інших джерел фінансування.

Про деякі особливості найбільшого греко-католицького храму Києва розповів глава УГКЦ Блаженнійший Святослав Шевчук.