Трідуум: християни з’їжджаються до Єрусалима
  • Чтв, 02/04/2015 - 11:57

Теоретично, на цьогорічні Великодні Свята до Святої Землі може прибути загалом 200 тис. прочан з усього світу, серед них 40% католиків і 60% православних.

У цей час не повинно бути якихось проблем із доступом до святих місць. Надалі під знаком запитання залишається справа вільного проїзду християн із палестинських територій. Відповіді на це влада не дає до останньої миті.

Уже кілька років більшість католицьких парафій у Святій Землі відзначає Великдень за юліанським календарем, тобто разом із православними Церквами — цього року він випадає на 12 квітня. Виняток становлять парафії Єрусалимі та Вифлеємі, де — виходячи назустріч потребам прочан з-за кордону — урочистість Воскресіння Господнього відзначатиметься згідно з григоріанським календарем, 5 квітня.

Традиційно, очільники християнських Церков у Святій Землі написали спільне звернення на Великдень, у якому вказали на зростання насильства на Близькому Сході. У посланні, яке оголосив Латинський патріархат Єрусалима, ієрархи засудили всі акти насильства, націлені на меншини і здійснювані «фальшивим чином в ім’я релігії».

В Єгипті, Іраку та Сирії члени наявних там найстарших християнських спільнот стали першими жертвами насильства, — сказано у зверненні. «Жодна істинна релігія не може допускатися насильства щодо людської особи. Ті, хто скоюють такі варварські вчинки, позбавляють людяності не тільки своїх жертв, але також і самих себе».

Звернення підписали тринадцятеро очільників християнських Церков у Святій Землі, зокрема Латинський патріарх Єрусалима архиєпископ Фуад Туаль, настоятель францисканської кустодії Святої Землі о. П’єрбаттіста Піццабалла і православний патріарх Єрусалима Феофіл ІІІ.

Урочистості Великого Тижня у Святій Землі (в Латинському патріархаті) традиційно розпочалися процесією в Пальмову неділю, 29 березня у Єрусалимі. Патріарх Фуад Туаль закликав молитися за мир на цих землях та в усьому світі. Тисячі християн пройшли процесією з Оливної гори до храму св. Анни у єрусалимському Старому Місті. Вони несли транспаранти і образи двох блаженних палестинок, Маріам Бауарді та Марії Альфонсини Даніо Гаттас, яких 17 травня у Ватикані Папа Франциск оголосить святими.

У Великий Четвер у Єрусалимі відбудеться процесія з Горниці (Вечірника) на гору Сіон, поблизу Старого Міста, до Гетсиманського саду під Оливною горою. Там її учасники будуть молитися на нічному чуванні.

Натомість у Велику П’ятницю християни всіх конфесій пройдуть із хрестом традиційну Хресну Дорогу, вздовж віа Долороса до базиліки Гробу Господнього.

Літургія Пасхальної Вігілії буде відправлена вранці у Велику Суботу в базиліці Гробу Господнього. Того ж дня вранці, як в урочистість Воскресіння Господнього, архиєпископ Фуад Туаль відправить Святу Месу.

Спостерігачі звертають увагу, що екуменічні жести мають значення також і на душпастирській площині, оскільки на Близькому Сході живе чимало мішаних подружжів, члени яких належать до латинської Церкви та різних східних християнських визнань. Спільне відзначення свят показує зв’язки, що єднають християн різних Церков і слугують важливим сигналом, скерованим до сповідників юдаїзму та ісламу. Вони бо, коментуючи відзначення цих свят у різні терміни, вказують на внутрішню розбитість християнства і тим самим на брак його достовірності.

Після минулорічного паломництва Папи Франциска до Святої Землі суттєво поліпшився клімат в екуменічних стосунках. Це відчувається, зокрема, у розмовах щодо терміну відзначення Великодня. Ще минулого року ця справа викликала затяті дискусії, які цього року згасли. Разом із православними урочистість Воскресіння Господнього святкуватимуть 12 квітня 40 парафій латинського патріархату в Йорданії, 7 із 17 парафій на Західному Березі та у сфері Газа, а також 10 із 14 парафій в Ізраїлі, як і парафії на Кіпрі.

Представник поліції в Єрусалимі сказав, що під час відзначення християнами Великодня не планується якихось особливих заходів безпеки. Після останнього конфлікту у сфері Газа улітку минулого року атмосфера там помітно заспокоїлася, хоча різні інциденти інколи стаються.

Цього року на відзначення латинською Церквою свята Великодня накладається юдейське свято Пасхи (3‑11 квітня). Тому передбачається особливо значний наплив людей, хоча поліції важко визначити, скільки саме їх може бути.

Головним пунктом відзначення православного Великодня є літургія так званого «чуда Святого Вогню» в базиліці Гробу Господнього у Єрусалимі в Велику Суботу — цього року 11 квітня. На початку другої половини дня у святині «сходить благодатний вогонь», і ця подія розпочинає відзначення православної Пасхи. Згідно з багатовіковою традицією, це чудо стається раз на рік, у переддень Пасхальних свята за юліанським календарем. Благодатний вогонь у спеціальних капсулах також розвозять літаками до країн православної традиції: Греції, Росії, Болгарії, як також і в Україну та до Польщі.

З огляду на безпеку доступ до святині, яку в католицькій і протестантській традиціях називають базилікою Гробу Господнього, а в православній традиції — базилікою Воскресіння, буде обмежений до 10 тис. осіб. Проти цих обмежень минулого року протестували представники місцевих християн. Ізраїльська поліція відкинула звинувачення, ніби мала намір обмежити участь вірних у великодніх урочистостях.

Власті Палестинської автономії закликали християн, аби у час свят відвідували Єрусалим. «Це буде також знаком проти посилення діяльності у напрямку формування юдейсько-ізраїльського характеру міста», — написав у спеціальній заяві Верховний президентський комітет у справах Церков у Палестині.