Туреччина повернула свого посла до Ватикану
  • Втр, 09/02/2016 - 14:06

4 лютого, майже через десять місяців після відкликання посла Туреччини у Ватикані, яке було здійснене на знак протесту проти того, що папа розцінив почату століття тому в Османській імперії різанину вірмен-християн як геноцид, посол знову з'явиться в Апостольській Столиці.

У дипломатичній практиці десятимісячна відсутність посла - це дуже тривалий проміжок часу, який свідчить про великі труднощі у відносинах між державами.

Туреччина визнає, що багато християн-вірмен було вбито у зіткненнях з османськими військами, але заперечує факт загибелі сотень тисяч людей і геноцид.

Танджу Білджык, представник турецького Міністерства закордонних справ, заявив, що рішення відправити посла Ватикану було прийнято після того, як Ватикан 3 лютого схвалив готовність Туреччини відкрити архіви для істориків і створити спільну комісію вчених, щоб досліджувати події столітньої давності.

Ця заява Ватикану прозвучалау рамках повідомлення про те, що Папа Франциск отримав у подарунок книгу італійського автора про морські битви між Туреччиною та Венеціанською Республікою в 1657 році. Понтифіку передають багато книг під час його публічних аудієнцій по середах, але Ватикан рідко робить заяви щодо них. Таким чином похвала на адресу Туреччини в контексті повідомлення про книзу була знаком того, що Ватикан намагається знайти вихід з глухого кута, і в Туреччині це зрозуміли.

У заяві Ватикану також прозвучало визнання актом тероризму вбивство турецького посла при Святому Престолі у 1977 році вірменськими бойовиками, що Туреччина також оцінила, заявив Балджик.

Туреччина зазвичай відкликає своїх представників з тих країн, які вирішують визнати масове вбивство вірмен в Османській імперії геноцидом. Переважна більшість турків заперечує звинувачення у геноциді. Проблема продовжує перешкоджати встановленню дипломатичних зв'язків між Туреччиною і Вірменією.