У Києві відкрили виставку “Греко-Католицькі Церкви Цетрально-Східної Європи в умовах комуністичних режимів після Другої світової війни”
  • Чтв, 17/03/2016 - 22:39

17 березня 2016 р., в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, під час проведення міжнародної наукової конференції “Сила віри супроти насилля влади…”, розпочинаючи третю сесію заходу, відкрили виставку “Греко-Католицькі Церкви Цетрально-Східної Європи в умовах комуністичних режимів після Другої світової війни”.

Виставку презентувала п. Світлана Гуркіна, яка раніше виступила з доповіддю “Спадкоємність релігійної політики стосовно унійної/Греко-Католицької Церкви від царату до сталінізму”.

Відкриваючи виставку п. Світлана розповіла, що це вже третій варіант експозиції: “Раніше її презентували у Відні на німецькій мові, минулого року її представили в італійській мові, а сьогодні її бачимо в українській мові”, – зазначила вона.

Ознайомлюючи слухачів з виставкою вона також розповіла, що у ній стисло викладено історію двох унійних традицій – Берестейської та Ужгородської”.

Зазначимо, що два стенди виставки представляють загальну історію та особливості Грако-Католицьких Церков. Далі коротко представлено процес ліквідації, де виокремлено певні риси схожості і відмінності у цьому процесі. Також представлено єрархічну структуру до і в часі переслідування. Пізніше у виставці знаходимо інформацію про репресії, заслання та переслідування. На останок можемо побачити дані про Святі Таїнства в підпіллі, де представлено щоденне релігійне життя переслідуваної Церкви.