У Коломиї відзначили 200-ліття Михайла Вербицького, священика УГКЦ і творця державного гімну України
  • Чтв, 05/03/2015 - 13:24

4 березня у Коломиї провели академію до 200-ої річниці від дня народження Михайла Вербицького, священика УГКЦ і творця державного гімну України. В урочистостях, які відбулися в міському палаці культури “Народний дім”, взяв участь Правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ кир Василій (Івасюк).

У вітальному слові єпарх наголосив на важливості дотримування слів гімну та необхідності впровадження їх в життя. “Цей твір є нашим національним символом, який об’єднує схід та захід, північ і південь України… Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону, в ріднім краю панувати не дамо нікому”, - сказав єпископ.

Біографічну довідку о. Михайла перед присутніми зачитала Уляна Мандрусяк, начальник відділу культури Коломийської міської ради. Доповідачка зазначила, що на сьогодні музика Вербицького - це рідкість, а збережені твори композитора окрім храмів більше ніде не виконуються.

Далі звучали твори Михайла Вербицького. Зокрема виступили і три міські хорові колективи: “Світло Тавору”, хор катедрального Собору Преображення Христового, “Просвіта”, хор міського палацу культури і церкви Святого Йосафата, а також хор храму Святого Архістратига Михаїла.

На завершення було виконано гімн України, який підкреслив усю велич музичних творінь о. Михайла Вербицького, а разом і всього українства.