У Судані засуджена християнка вийде на свободу
  • Пон, 02/06/2014 - 18:09

Молоду суданку, засуджену до смертної кари за віровідступництво, «найближчими днями» відпустять на свободу – поінформував у суботу ввечері в Хартумі представник суданського МЗС.

Він запевнив, що в Судані кожен може вірити в те, що хоче. «Уряд Судану гарантує свободу віросповідання і рішуче захищає цю жінку», – сказав представник МЗС.

Він повідомив, що рішення розгляне апеляційний суд, який може змінити висновок. Суданський адвокат сказав німецькому агентству DPА, що сумнівається, що це відбудеться, хоча, – додав він – це можливо у випадку віровідступництва.

27-річна Маріам Яхья Ібрагім перебуває у в'язниці для жінок в Омдурмані. Кілька днів тому вона народила там доньку. Разом із жінкою у в'язниці є також її старший син.

15 травня суд в Хартумі засудив молоду суданку, яка тоді була на восьмому місяці вагітності, до смертельної кари через повішення за віровідступництво. У Судані ісламське законодавство забороняє змінювати віросповідання.

Суддя сказав, що до оголошення вироку Маріам мала три дні, щоб відректися від своєї віри, але відмовилася повернутися в іслам. Вона сказала судді, що є християнкою і ніколи не здійснювала відступництва. Її виховувала згідно з християнською релігією мати, тому що батька, мусульманина, не було.
Жінку також засудили до 100 ударів батогом за перелюб. Підставою для смертної кари став її шлюб з християнином з Південного Судану, нечинний з погляду ісламського закону, що застосовується в Судані. Він каже, що мусульманська жінка не може вийти заміж за послідовника іншої релігії.

Вирок винесли незважаючи на заклики західних посольств і правозахисників про дотримання свободи віросповідання. Випадок молодої суданської християнки викликав обурення в усьому світі. Вирок рішуче засудили Франція, Великобританія і Сполучені Штати. Організація «Amnesty International» наголошує, що вона вражена рішенням суду.

За матеріалами: wiara.pl