Українське Різдво в Римі
  • Птн, 09/01/2015 - 14:06

Собор Святої Софії в Римі, збудований Патріархом Йосифом Сліпим як символ єднання українського народу, цьогоріч зібрав багатьох українських мігрантів на спільний Свят-вечір та різдвяні богослужіння.

Напередодні Різдва, 6 січня, українська громада Вічного міста разом з українськими священиками та монашеством молилися Велике Повечір’я. Очолив богослужіння владика Діонісій, Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії. З ним співслужили: владика Іриней, Канонік папської базилікі Санта Марія Маджоре в Римі, о. Генезій Віомар, Протоархімандрит Василіянського чину, о. Луїс Касьян, Ректор українського інституту Святої Порови, о. Степан Стареправо, Ректор Української папської колегії Святого Йосафата, члени ректорату та студенти українських навчальних інституцій в Римі, о. Марко Семеген, настоятель собору. Після молитви відбулось мирування та роздавання різдвяної просфори. На богослужінні була присутньою також Тетяна Іжевська, Посол України при Апостольському Престолі.

Відтак у великому залі Товариства “Свята Софія” для усієї громади собору відбулась спільна трапеза, Свята Вечеря.  “Це момент особливого єднання наших вірних, більшість з яких живуть у італійських сім’ях і  не мають нагоди бути за різдвяним столом у колі рідних для них людей. Ми не хотіли, щоб у Свят-вечір наші люди почувалися самотніми”, - розповів о. Марко Семеген, настоятель собору.

У день празника Різдва Христового у соборі Святої Софії владика Діонісій очолив Божественну Літургію. У своїй проповіді під час богослужіння архієрей наголосив, що таїнство народження Божого Сина дає також відповідь на страждання українського народу і одночасно вселяє надію на те, що Бог є з нами. “Бог народжується, щоб бути з нами і в серці кожного з нас. Господь, як і дві тисячі років тому, народжується для тих,  хто сьогодні не має жодних прав і терпить різного роду агресію”, - наголосив проповідник.

Після богослужіння наймолодші українці приготували виступ різдвяного вертепу. З різдвяною колядою до українських мігрантів цьогоріч приїхали також Микола та Олена Сікори, відомі виконавці та викладачі київських музичних вишів.

Прес-служба Товариства “Свята Софія”